Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb in juni 2022 gedurende 6 weken een psychose gehad, met een opname in de psychiatrie. Ik ben inmiddels terug thuis, onder medicatie, en de wanen zijn verdwenen. Ik heb echter nog veel last van angsten, kan me moeilijk concentreren, ben snel moe en heel prikkelgevoelig.

Ik besef dat ik nog in de herstelperiode van mijn psychose zit, maar ik vraag me af hoe lang dit meestal duurt. Ga ik ooit terug de oude worden of zal ik blijvend rekening moeten houden met mijn psychosegevoeligheid?

Groetjes.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Uw psychose in juni 2022 was heel recent, en het is heel normaal dat u nu nog psychische klachten ervaart. Een psychose is een ingrijpende gebeurtenis, waar maanden nadien nog symptomen kunnen blijven hangen. Klachten van concentratieproblemen en geheugenuitval zijn deels door de psychose, maar wellicht ook deels door de medicatie. Misschien is er wel een mogelijkheid om de Abilify te verlagen van 15mg naar 10mg, dat kan u zeker met uw behandelend arts bespreken.

Het herstel van een psychose duurt lang en het is niet te voorspellen hoe lang dat precies zal duren. Het is heel individueel verschillend. Maar herstellen van een psychose is altijd mogelijk, en het is belangrijk om daar in te geloven. U zal opnieuw een kwaliteitsvol leven kunnen leiden, zoals dat vroeger ook het geval was.

Ik wens u alvast heel veel goede moed, en een gezonde dosis geduld om met deze uitdaging om te gaan.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 14 november 2022
  • Deel deze pagina: