Main content

Vraag

Mijn mama heeft een alcoholverslaving. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan wanneer ze dronken is?

Antwoord

Beste,

Ik begrijp dat je thuis geconfronteerd wordt met een ouder die een probleem heeft met afhankelijkheid van alcohol.

Er zijn heel wat volwassenen met een alcoholverslaving, en dat betekent dus dat jij als jongere ook niet alleen bent met je vragen en eigen noden. Maar vaak ervaren kinderen toch een hoge drempel om met vragen, gevoelens en bezorgdheden over hun ouders naar buiten te komen.

Daarom ontwikkelde de DrugLijn speciaal de online zelfhulptool “GRIP”. Deze module wil je helpen om je eigen veerkracht te versterken zodat je zo goed als mogelijk met de problemen kan omgaan. De tool omvat vijf delen die in zelf gekozen volgorde afgewerkt kunnen worden. Het gaat o.a. om oefeningen die je laten stilstaan bij je eigen sterktes, talenten en gevoelens. Daarnaast helpt een kennistest je een beter begrip van alcohol- en drugproblemen te krijgen. Verder biedt het handvaten om in kaart te brengen welke steunfiguren jij rond je hebt en hoe je toch beroep op hen kan doen.

Laagdrempeligheid, maar ook privacy staan voorop. Daarom is het niet nodig om je op de website in te loggen.

Het lijkt me dus zeker zinvol dat je GRIP eens opzoekt en er eventueel mee aan de slag gaat. De link ernaar vind je hier.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 15
Beantwoord door: Wim Simons op 4 juni 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: