Main content

Vraag

Beste,

Ik vraag mij af of ik terug Etumine mag innemen voor het slapengaan en of dit verantwoord is?

Etumine wordt bij mij voorgeschreven tegen zucht en agitatie. Ik mag vier tabletten per dag innemen. Bij mijn weten is Etumine een antipsychoticum, maar ik merk dat ik slecht slaap indien ik dit niet heb ingenomen. Daarenboven neem ik ook Abilify en Zypralexa.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Als ik je goed begrijp, wil je weten of je op eigen houtje terug Etumine voor het slapen kan innemen, nadat je dit langere tijd ook overdag mocht gebruiken als er nood was aan het helpen beheersen van zucht en agitatie. En vraag je je af of dit wel een logische en verantwoorde keuze is, aangezien het oorspronkelijk niet bedoeld is als slaapmedicijn en je al andere antipsychotica inneemt.

Eerst en vooral: het klopt natuurlijk dat Etumine geen origineel slaapmiddel is, maar inderdaad een antipsychoticum van de eerste generatie. Ondertussen zijn er al lange tijd veel andere antipsychotica beschikbaar die beter inwerken op psychotische symptomen en minder bijwerkingen vertonen, waarvan je er 2 inneemt, zie ik. Als we vandaag nog Etumine voorschrijven, is het dan ook inderdaad meer bedoeld als hulpmiddel van het beheersen tot zelfs wat dempen van innerlijke drukte, zowel in gedachten als emoties. We baseren ons als voorschrijver daarbij vaak meer op de gemeenschappelijke professionele ervaring die we met dit medicijn hebben opgebouwd, want in de wetenschappelijke literatuur is het daarvoor minder expliciet onderzocht.

Soms kunnen mensen met aanhoudende en/of ernstige psychische klachten ondanks alle andere niet-medicamenteuze hulpmiddeltjes toch de slaap niet vatten of houden omdat ze innerlijk met teveel van dergelijke drukte kampen. Slaapmiddelen werken daarop niet altijd zo goed en zijn bovendien wel echt verslavend, waardoor we die minder graag en snel voorschrijven. In zo'n situatie kan het dus inderdaad gebeuren dat we in het zorgvuldig zoeken naar verlichting van de klachten, Etumine voorstellen.

Etumine is anderzijds wel niet vrij van andere nevenwerkingen die je samen met je psychiater in de weegschaal moet durven leggen in de beslissing om het wel of niet te nemen. Daarom zou ik je alleszins willen aanmoedigen om het niet zonder medeweten of op eigen houtje terug te gaan innemen, maar wel in een open dialoog deze vraag met je behandelaar verder te bespreken.

Immers, bij sommigen zien we bij regelmatige inname van Etumine bijvoorbeeld nogal wat gewichtstoename, of een gedemptheid die ook overdag hinderlijk wordt. Ook kunnen mensen bij het combineren van verschillende medicijnen uit de klasse van antipsychotica, last krijgen van stramheid en wat houterigheid in de motoriek - dat is niet noodzakelijk gevaarlijk maar wel niet erg wenselijk omdat het je echt kan hinderen in je herstelproces op fysiek, psychisch, persoonlijk en sociaal vlak (zeker in een fase waarin je al in daghospitalisatie bent en dus al terug met minstens één been in de samenleving je weg zoekt).

Als dergelijke hinder groter wordt dan de nachtelijke voordelen die je eruit haalt, kan je misschien samen naar alternatieven verder zoeken. Maar evengoed kan je dus bewust en geïnformeerd wel kiezen om tijdelijk terug (maximum één tablet) Etumine voor het slapen op voorschrift in te nemen, omdat je nachtrust nu voor jou primeert in datzelfde herstelproces.

Maar ik zou je dus zeker willen aanmoedigen dit verder met je behandelaars op te nemen en samen een eerlijke afweging te maken, liever dan het op eigen houtje te doen. Met twee kan je immers beter alle voor- en nadelen overzien dan alleen en bovendien kent je behandelaar dan beter je huidige probleem waarvoor hij of zij misschien nog andere aanpak mogelijk ziet.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Wim Simons op 30 oktober 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: