Main content

Vraag

Beste,

Ik heb last van psychosegevoeligheid, hiervoor neem ik iedere avond voor het slapengaan 200 mg Quetiapine, twee tabletten van 100 mg met een tussentijd van ongeveer 45 minuten wegens rusteloze benen. Momenteel werkt dit goed.

Toch heb ik nog vaak last van een milde depressie of negatieve stemmingen ’s morgens of overdag. Ik heb geen last van manische perioden. Dit zit echter in de familie. Het innemen van Clozan helpt hiervoor vrij goed.

Omdat ik mij toch nog beter wil voelen, gebruik ik het serotonineverhogende Griffonia tot 150 mg. In combinatie met koffie zorgt dit soms voor onrust. Er is een verschil op te merken, maar er is nog steeds sprake van deze depressieve momenten. Wanneer ik Clozan inneem gaat dit vervolgens weer over.

Voorlopig wacht ik nog met selectieve serotonine-heropnameremmers omdat de negatieve stemmingen niet permanent aanwezig zijn en meestal relatief snel weer over gaan.

Nu vraag ik mij af of Griffonia compatibel is met Quetiapine? Is er andere medicatie die mij een opkikker kan geven?

Antwoord

Beste,

Ik ben onvoldoende vertrouwd met het gebruik van Griffonia. Algemeen is het belangrijk om je te realiseren dat serotonerg werkende producten wanneer ze gecombineerd worden (ook quetiapine werkt ten dele serotonerg) een serotoninesyndroom kunnen veroorzaken. Dit kan klachten als onrust, verwardheid, beven en koorts geven.

Op zich is 200 mg quetiapine geen hoge dosis en het vormt doorgaans geen probleem om dit te combineren met een antidepressivum. Zoals gezegd heb ik echter onvoldoende zicht op de grootteorde van het effect van 150 mg Griffonia. Je kan je afvragen of dit mildere en minder bijwerkingen heeft dan een SSRI.

Niet alle supplementen zijn per definitie onschuldig. Het is belangrijk om je hierin goed te laten begeleiden. Ook met het gebruik van Clozan ben je omwille van de verslavende eigenschappen best voorzichtig.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 12 september 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: