Main content

Vraag

Elke nacht word ik 1 à 2 maal wakker.

Zou dit te maken kunnen hebben met een verandering die je hersenen doorgemaakt hebben na een psychose? Ik neem geen antipsychotica meer sinds twee maanden en ben ook gestopt met lormetazepam maar blijf elke nacht wakker worden terwijl ik dit voor mijn psychose niet gehad heb. Hoe kan dit verklaard worden?

 
 

Antwoord

Beste,

Er zijn heel wat ervaringen die een verandering in je slaappatroon kunnen, maar niet altijd hoeven teweegbrengen. Een doorgemaakte psychose is er daar soms een van. Maar bijna steeds is het multifactorieel, spelen er dus verschillende invloeden tegelijk een rol in hoe je slaappatroon er nu uitziet, zoals stress, bepaalde levensgewoontes, voedingsgewoontes, ...

Mensen zijn natuurlijk gewoontedieren, en patronen die lang hetzelfde zijn geweest, willen we graag terug op dezelfde manier hersteld zien. Dat je je er dus op zijn minst vragen over stelt, kan ik wel goed begrijpen.

Op zich hoeft het niet problematisch te zijn als je elke nacht 1 à 2 x kort ontwaakt en daarna terug vrij vlot inslaapt. Zeker niet als je je \'s ochtends relatief goed uitgerust zou voelen. In ieder geval is het zeker belangrijk om voldoende in te zetten op een gezonde levensstijl en -gewoontes die kunnen bijdragen tot een verkwikkende slaap. Kijk daarvoor misschien alvast eens op https://depressiehulp.be/herstel-levensstijl-slaaptips.

Als reeds bepaalde medicatie neemt om de slaap te verbeteren, en die biedt voor langere tijd al geen afdoende effect meer, zou ik je zeker willen aanraden om er met je behandelaar (huisarts en/of psychiater) over in gesprek te gaan om te bekijken of jullie daar iets aan willen veranderen.

Slaap en psychose tenslotte hebben ook wel een bijzondere verhouding. Soms kan het namelijk gebeuren dat bepaalde (rest)verschijnselen van een psychose, zoals belevingen en waarnemingen die je erg raken, je erg onrustig en waakzaam maken. En het woord zegt het zelf: waakzaamheid is niet compatibel met slaap. Omgekeerd weten we ook dat een tekort aan slaap voor langere tijd, de psychosegevoeligheid sterk kan triggeren. Waardoor je dus een herval in psychotische symptomen kan ervaren. Mocht een van deze dingen bij jou het geval zijn, zou ik zeker ook met je behandelaar in overleg gaan om te bekijken wat aan die ervaringen kan gedaan worden.

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie en handvaten om je slaap beter te begrijpen en te verbeteren.

Wim Simons

 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Simons op 21 maart 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: