Main content

Vraag

Al 15 jaar kamp ik met depressie. Ik ben in behandeling bij steeds dezelfde psychiater. Mijn ziekteproces is alleen maar verergerd. Ik heb sinds een drietal jaar ondraaglijke angsten. Ik kan niet meer functioneren. Iedere dag, iedere minuut is een overleving… Het leven is ondragelijk. Ik ben ook heel erg eenzaam.

Ik neem al jarenlang Cymbalta, maar het heeft geen effect op me. Lambipol heb ik ook gedurende een jaar genomen. Ik heb 3 jaar geleden een suïcidepoging gedaan. Dat is niet gelukt.

Ik ben ten einde raad. Mijn psychiater heeft eerst depressie gediagnosticeerd en sinds mijn zelfmoordpoging diagnose bipolair type 2 gediagnosticeerd.

Ik durf niet onder de mensen te komen. Ik eet amper, kan mijn huishouden niet doen, ben gestopt met werken, ben alleenstaand, voel me ondraaglijk eenzaam en kan niet meer leven met dat donker beestje in mijn hoofd.

Ik vraag me af of ik ook in psychose ben, want ik zie alles negatief. Alles voelt heel bedreigend aan. Televisie is een nachtmerrie voor me. Ik heb de indruk dat ik ook veel dieper over de dingen des levens denk waardoor ik alles analyseer en doorzie wat geen prettig gevoel geeft.

Ik ben ten einde raad. Is er een psychiater gespecialiseerd in bipolariteit? Alhoewel ik zeer zelden een ‘up’ heb, misschien 30 dagen op een jaar? Voor de rest voel ik me ondraaglijk depressief. Ik denk dat genezing niet meer mogelijk is. Dit heb ik opgegeven…

Antwoord

Beste,

Het is duidelijk dat je erg lijdt onder de aanslepende depressieve klachten. In die mate dat je er steeds minder door functioneert ook. Ik kan me voorstellen dat je niet meteen weet welk perspectief er nog is, en misschien balanceer je soms op de rand van een depressie met negatief-vernauwde realiteitsverstoring (psychotische kenmerken).

Meestal is het nodig om in een dergelijke situatie een intensievere en multidisciplinaire behandeling op te starten. Immers, hierbij alleen met medicatie en een ambulante opvolging werken, volstaat meestal niet om verbetering te bekomen.

Die intensieve multidisciplinaire behandeling kan onder verschillende vormen: via een mobiel team dat je in de thuissituatie opvolgt, of door een periode in dagopname of zelfs volledige opname in een psychiatrisch ziekenhuis te gaan. De verschillende invalshoeken van de verschillende teamleden van zo’n behandelteam, ook elk met hun eigen kennis en expertise (waaronder vaak ook een psychiater met ervaring met ernstige stemmingsstoornissen), kan je helpen om zowel de stemming te objectiveren en te stabiliseren, als om nieuwe paden naar begin van herstel te helpen vinden.

Ik zou je zeker willen adviseren om deze opties aan je eigen psychiater en/of je huisarts voor te leggen, om met hen te reflecteren of dit inderdaad bij jou een aangewezen optie is. In ieder geval zijn er al heel wat mensen geweest die via zo’n mobiel team of opname een hoopvol perspectief hebben hervonden.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Wim Simons op 15 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: