Main content

Vraag

Beste

Mijn zoon heeft op 10/9 voor het eerst een psychose gedaan toen hij op een 4-daags festival was. Op 14/9 heb ik dit vastgesteld en heb ik hem laten opnemen op de Upsie (Universitaire Psychiatrische Spoed Interventie Eenheid). Op 20/9 werd hij opgenomen op een afdeling voor psychose gevoelige jongeren. Sinds 19/9 is hij opgeklaard. Hij krijgt sinds 17/9 1x 10 mg Zyprexa ‘s avonds voor het slapengaan. Wanneer mag dit afgebouwd worden? Hij heeft het er heel lastig mee, omdat hij nog nooit medicatie heeft moeten nemen en omdat hij op die maand tijd al 4 kg bijgekomen is. Hij heeft nog nooit antibiotica moeten nemen. Op een verkoudheid of sinusitis na, is hij nog nooit ziek geweest.

Dank voor uw antwoord.

 
 

Antwoord

Beste Nathalie,

Dat is een vraag waarop helaas geen kant-en-klaar antwoord bestaat. Het is fijn om te lezen dat je zoon het ondertussen goed stelt. Een eerste psychose is vaak een zeer heftige periode. Het is positief dat de psychose zo snel is opgeklaard. Het is zeer belangrijk dat je zoon deze vragen en twijfels over de medicatie open bespreekt met zijn psychiater. In de zoektocht naar het juiste medicijn, de juiste dosis en de juiste behandelduur wordt rekening gehouden met zowel de werking als de nevenwerkingen van een medicijn. De oorzaak van de psychose is hierbij ook van belang. We proberen steeds te streven naar de minimaal effectieve dosis. De eerste maanden ben je hiermee best extra voorzichtig. Dit om het risico op herval te beperken. Na een eerste psychose moet het stoppen met medicatie zeker overwogen worden. De juiste timing wordt best goed doorgesproken met de behandelende psychiater. Afbouwen zonder overleg is zelden een goed idee. Veel succes!

Groeten,
Jeroen

 
 
 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 30 oktober 2021
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: