Main content

Vraag

Ik heb een angststoornis en ADHD.

Welke angstremmer kan best bij Rilatine?

Antwoord

Welke angstremmer je het beste gebruikt, hangt natuurlijk af van het type angststoornis dat je hebt.

Over het algemeen moet je voorzichtig zijn met langdurig gebruik van, benzodiazepines (Xanax (alprazolam), Temesta (lorazepam), Valium (diazepam), omdat deze verslavend zijn. Het effect van deze middelen raakt hierdoor na verloop van tijd uitgewerkt.

In principe zijn antidepressiva een goede eerste keuze in de medicamenteuze behandeling van angststoornissen. In de eerste plaats denk ik dan aan SSRI's (Serlain (sertraline), Sipralexa (escitalopram), Prozac (fluoxetine). Deze kunnen gecombineerd worden met Rilatine.

Je moet wel voorzichtig zijn met de combinatie van Rilatine en tricyclische antidepressiva (Anafranil (clomipramine)), Nortrilen (nortriptyline) of Wellbutrin (bupropion) omdat deze antidepressiva de beschikbaarheid van dopamine verhogen. Dit kan tot meer (ernstige) bijwerkingen leiden. Rilatine mag om deze reden niet gecombineerd worden met MAO-remmers (Nardelzine (fenelzine)).

Belangrijk is ook om je te realiseren dat Rilatine angstklachten kan verergeren. Het is dus zaak om een zorgvuldige afweging te maken of en welke medicatie gestart moet worden voor de behandeling van angstklachten in combinatie met Rilatine.

Groeten,

Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Kleinen (psychiater) op 8 mei 2018
  • Deel deze pagina: