Main content

Vraag

Volgens info op het internet zou Sarcosine een goede aanvulling zijn op antipsychotica na psychose. Klopt dit? Zo ja, wat is de juiste dosering?

Dank bij voorbaat.

Antwoord

Beste,

Dank om deze interessante vraag te stellen via Psychosenet.

Het klopt inderdaad dat er op internet hoopgevende verhalen circuleren over het toevoegen van bepaalde producten aan de behandeling met antipsychotica, om de werking ervan te verbeteren. Sarcosine staat in het lijstje van veelbelovende producten.

Sarcosine is geen geregistreerd geneesmiddel. Het is een aminozuur dat in spieren en andere weefsels in het lichaam aanwezig is. Sarcosine grijpt in op het glutamaatsysteem. De neurotransmitter glutamaat bindt op verschillende receptoren in de hersenen; een ervan is de NMDA-receptor. D-serine en glycine binden zich ook aan de NMDA-receptor. Sarcosine vergroot de beschikbaarheid van glycine voor de NMDA-receptor. D-serine, glycine en sarcosine verhogen daardoor de glutaminerge output.

Niet-geregistreerde geneesmiddelen zijn voor de farmaca-industrie commercieel weinig interessant. Wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing ervan is dan ook beperkt. Er zijn onvoldoende gegevens over optimale dosering, behandelduur en langetermijneffecten. Beperkte wetenschappelijke gegevens laten in de meerderheid van de studies een geringe verbetering zien van negatieve symptomen.

Mijn conclusie zou zijn: baat het niet, het zal ook niet schaden...

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje verder heb kunnen helpen!

Hartelijke groeten,

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 13 maart 2018
  • Deel deze pagina: