Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben gedwongen opgenomen, maar ik vind dit volledig onterecht. Is er een manier om hier uit te geraken?

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname kan pas gerealiseerd worden na tussenkomst en bevestiging door een vrederechter. Indien een vrederechter heeft geoordeeld dat u gedwongen moet opgenomen worden, dan kan het vonnis van de vrederechter enkel herzien worden door een rechter in hoger beroep. Dit betekent dat een rechter in hoger beroep uw zaak volledig zal herbekijken en nagaan of er gronden bestaan om het vonnis van de eerste rechter te herzien.

Let wel op, om in beroep te gaan, dienen daar ernstige juridische grondslagen voor te bestaan. Tevens moeten de wettelijke termijnen om hoger beroep in te stellen, worden nageleefd. Indien u een beroepsprocedure wenst op te starten, is het aangeraden om beroep te doen op de bijstand van een advocaat.

Ik hoop dat u met deze informatie iets meer geholpen bent.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Julie Hantson op 4 juni 2019
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: