Main content

Vraag

Beste e-expert

Naar aanleiding van nierproblemen (na een half jaar lithium) word ik overgezet op depakine. Met bipolair type 2 heb ik sinds mijn jeugd vooral veel last van depressie en suïcidale ideatie. (Lamotrigine is ook al geprobeerd.) De informatie over depakine zegt dat dit vooral ingezet wordt voor manie. Mijn psychiater zegt dat dit niet waar is. Ik voel met niet zo goed bij deze overstap, maar moet van lithium af. Klopt het dat depakine vooral voor manie voorgeschreven wordt? Hoe groot is de kans dat het product toch goed kan werken voor eerder depressie-geneigd type 2?

Alvast bedankt voor uw antwoord

 

Antwoord

Beste

Dank om uw vraag te stellen via het espreekuur van PsychoseNet.
Vanuit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Seroquel (quetiapine) superieur is voor de behandeling van bipolaire depressie, ongeacht of dat bipolaire-1 of bipolaire-2 depressie is. Quetiapine is een geneesmiddel dat ook gebruikt wordt om psychose te behandelen, het is een zogenaamd atypisch antipsychoticum (tweede generatie).
Als je nierproblemen hebt door lithium, is het inderdaad essentieel om daar zo snel mogelijk mee te stoppen. Als nieren hun goed functioneren beginnen te verliezen, kan het heel snel gaan en kan je aan de dialyse terecht komen.
Het is inderdaad vaak erg moeilijk om het juiste medicament te vinden voor psychische problemen, en dat kan frustrerend zijn. Geef de moed niet op, en houd vol. Je komt er wel!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 17 mei 2022
  • Deel deze pagina: