Main content

Vraag

Mijn zoon vertelde onlangs dat hij rare dingen ziet, linken legt met verschillende zaken en nu verbanden legt met sommige reacties van personen. Soms lijkt hij zelfs helemaal weg, wil niet meer praten in grote groep… Ik vrees dat hij een psychose heeft, hij gebruikt ook softdrugs. Hij ziet helemaal geen verband en wil niet naar dokter, psycholoog…

Wat kan ik als mama doen? Telkens bij gesprekken toon ik bezorgdheid maar dat doet precies meer slecht dan goed. Ik kan hem toch niet zien afzien zonder iets te kunnen doen?

Antwoord

Beste,

Het is inderdaad moeilijk om als moeder te zien dat het psychisch niet goed gaat met je zoon en zomaar machteloos toe te kijken. Helaas is het vaak zo dat de persoon zelf geen hulpvraag heeft. Het gebruik van softdrugs kan inderdaad klachten van psychotische aard uitlokken.

Ik zou U aanraden om eens contact te nemen met VDIP (Vroegdetectie en interventie bij Psychose), concrete gegevens zijn via internet te vinden. Dat is een dienst die in principe in elke regio in Vlaanderen actief is en hulp probeert te bieden aan jonge mensen met (vermoeden van) psychose. Je kan daar alvast in eerste instantie als moeder terecht met je verhaal en ik hoop dat je zo samen een weg kan vinden om je zoon tot een consultatie te motiveren. Je kan waarschijnlijk ook al tips krijgen over hoe je best met je zoon om kan gaan in deze situatie.

Veel succes!

Stephan

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: op 3 maart 2020
  • Deel deze pagina: