Main content

Vraag

Beste,

Iemand in onze nabije omgeving lijdt naar inschatting al 3 maanden aan erotomanie. De waan wordt steeds groter en het ziekte-inzicht is niet bestaand. Met de persoon praten om hulp te krijgen resulteert in niets…

De huisarts onderneemt niet de juiste stappen om tot hulp te komen. Waar kunnen wij als familie terecht met vragen over en advies voor vervolgstappen?

We weten ondertussen ook heel goed dat hoe langer de psychose aanhoudt, hoe meer permanente impact er op de hersenen kan ontstaan. Wie is hiervoor een gespecialiseerd advies / aanspreekpunt en hoe krijgen we onze geliefde tot hulp?

Groetjes

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Een persoon met een waan tot inzicht brengen, is erg moeilijk. Voor hem of haar is hetgeen ervaren wordt de werkelijkheid, en zien de anderen het verkeerd.

Ik begrijp dat het pijnlijk is voor de omgeving om hiermee geconfronteerd te worden, maar om hulp af te dwingen, is er juridisch alleen een gedwongen opname voorhanden. Maar voor de procedure is het noodzakelijk dat iemand psychiatrisch ziek is, én gevaarlijk, voor zichzelf of voor anderen. Er mag ook geen andere, vrijwillige geschikte behandeloptie voorhanden zijn.

Ik zou u adviseren om u te richten tot een mobiel team. Dat is een psychiatrisch crisisteam dat bij de mensen aan huis komt, en op die manier tot samenwerking tracht te komen. Omdat de gesprekken in het thuismilieu gebeuren, is er vaak minder weerstand. U kan meer info vinden op deze website.

Ik wens u alvast heel veel succes toe,
Met hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 29 december 2022
  • Deel deze pagina: