Main content

Vraag

Hallo,

Hoe is het mogelijk dat ik reeds 22 jaar last heb van dysthymie ondanks medicatiegebruik?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Vergeleken met een ‘gewone’ depressie hebben mensen met dysthymie minder intensieve klachten, maar ze houden wel veel langer aan (jaren). Deze lange, matig-sombere perioden kunnen worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat, maar de neerslachtigheid verdwijnt nooit helemaal. Er duikt dan ook regelmatig terug lusteloosheid en vermoeidheid op. Daarnaast worstelen mensen met dysthymie ook wisselend intens met eenzaamheidsgevoelens, zelfwaardetwijfels en schuldvragen.

Die laatste thema's interageren natuurlijk ook sterk met iemands persoonlijkheidsstijl en -functioneren. Immers raken ze aan persoonlijkheidsdomeinen zoals identiteit, zelfsturing en behoefte aan nabijheid. In ieder geval zijn dat elementen die je met medicijnen niet echt positief kan beïnvloeden, ze zullen daarmee niet echt verbeteren. Toch is er hoop, omdat psychotherapie, gericht op die thema's en op mogelijke ingrijpende levenservaringen uit je verleden, wel degelijk kan bijdragen aan een verbetering van zowel je basisgemoed, als je persoonlijkheidsfunctioneren.

Mogelijk kan je daar met je huidige behandelaar eens verder over spreken, of er een bepaalde vorm van psychotherapie is waar jullie samen van denken dat die ruimte kan creëren om rond dergelijke voor jou relevante thema's aan het werk te gaan.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Wim Simons op 19 maart 2023
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: