Main content

Vraag

Geachte dokter Catthoor,

Kan begeleiding namelijk van beschut wonen en van een psychiatrisch ziekenhuis mij opleggen om geen zware materie te lezen? Bijvoorbeeld een boek over psychologie, economie en andere zware materie?

Ik heb geprobeerd om tot een bemiddeling te komen, zoals bijvoorbeeld twee halfuurtjes per week, maar kreeg geen gehoor. Ik leer zo graag bij en zij belemmeren mij. Ik ben zo verdrietig en boos. Ze nemen mij alles af.

Wat moet ik doen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste M.,

Om te herstellen van een ernstig psychisch probleem is het belangrijk om je brein te 'revalideren'. Je leert opnieuw om je beter te concentreren, te onthouden, en je aandacht te richten. Lezen en studeren kunnen daar bij helpen, als het gedoseerd en gefaseerd verloopt. Niet te veel tegelijk, en niet te lang.

Het is daarbij uiteraard belangrijk dat je dat kan doen met dingen die jou het meest interesseren, en waarvoor jij je wil inzetten. Dat is de basis van herstel. Als jij psychologie en economie boeiend vindt, kunnen dat goede ingangspoorten zijn voor je herstelproces.

Er moet daarbij wel aandacht zijn voor de mogelijkheid dat je hele belevingswereld verengd wordt tot die psychologie en economie, en er voor andere belangrijke zaken geen tijd meer is. Want dat kan je herstel vertragen. Ik denk dat het goed is dat je hierover blijft onderhandelen. 2 keer per week een halfuurtje bezig zijn met wat je boeit, lijkt mij alvast meer dan redelijk.

Veel succes verder!

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 17 januari 2018
  • Deel deze pagina: