Main content

Vraag

Ik ben na 2 psychoses (in 2009 en 2011) bijna 7 jaar psychose-vrij. Ik neem wel nog medicatie onder de vorm van een spuit (Abilify 400 mg – verminderd tot 2/3 de inspuiting).

Ik zou graag stoppen met medicatie door geleidelijk aan af te bouwen, maar mijn psychiater wil dit niet. Waarom kan dit niet bespreekbaar worden? Ik heb toch ook recht als patiënt om de medicatie af te bouwen, maar ik kan dit moeilijk op m’n eentje omdat ik niet weet op welke manier ik moet afbouwen.

Wat is uw advies?

Antwoord

Beste Mevrouw,

Dank voor uw vertrouwen om deze vraag te stellen via Psychosenet.

In de wetenschappelijke literatuur zijn de meningen heel erg verdeeld over de noodzakelijke behandelduur met medicatie na het opklaren van een psychose. In de verschillende internationale richtlijnen varieert het na 2 psychotische episodes van 2 jaar tot levenslang.

Ik ben persoonlijk van mening dat het heel belangrijk is om afbouwen en stoppen met medicatie te bespreken in de contacten met de psychiater. Ook al zijn de meningen verschillend, en komt er geen compromis uit de bus. Als je niet onder gedwongen statuut staat en dus niet verplicht bent de nazorgafspraken te volgen, kan jij zelf beslissen om met de behandeling te stoppen.

Ik vind het echter beter dat de psychiater weet dat je wil stoppen, zodat het een open en eerlijke behandelrelatie blijft. Als je stopt zonder het te zeggen en er komt jammer genoeg toch een herval, dan is het onduidelijk hoe dat komt. In het andere geval kan snel overwogen worden om hetzelfde middel voor te schrijven dan wel te switchen naar iets anders. Als niemand het weet, is het blind werken en dat is voor niemand goed.

Afbouwen gebeurt het best langzaam, met frequente opvolgingscontacten. In jouw geval zou je kunnen overschakelen naar Abilify in pilletjes en bijvoorbeeld 2 maanden 10 mg nemen, dan 2 maanden 7.5 mg (door de apotheker zelf magistraal bereid), en dan 5 mg en 2.5 mg.

Ik wens je alvast veel succes met het verdere behandeltraject!

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 6 februari 2018
  • Deel deze pagina: