Main content

Vraag

Beste,

Ik heb een bipolaire kwetsbaarheid type 2. Na mijn laatste depressie waarin de diagnose is gesteld, ben ik nu al 7 jaar gelukkig en stabiel. Ik neem medicatie en doe aan zelfmanagement.

Klopt het dat hoe langer je stabiel bent, hoe geringer de kans is op een nieuwe episode? Zijn er cijfers over hoe groot het percentage is van personen die mits goede behandeling stabiel blijven?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Het verloop van een bipolaire stoornis kan uiteraard heel erg verschillen.

Jij hebt vooreerst al type 2, wat al een mildere vorm van deze aandoening is. Fijn om te horen dat het al zo lang goed met je gaat. Dat zal zeker ook komen door je medicamenteuze therapietrouw en je bijkomend zelfmanagement. Goed dat je op een proactieve manier met je kwetsbaarheid omgaat zodat de kans op herval zo klein mogelijk gehouden wordt.

De prognose is inderdaad slechter als er frequente terugval is. De cijfers die je vraagt heb ik niet; er is immers veel variatie in verloop van de aandoening o.a. door de mate van therapietrouw, de ernst van de aandoening, al dan niet een erfelijke factor, bijkomend middelengebruik of niet...

Het lijkt mij alleszins dat jij alles doet wat er mogelijk is om herval te voorkomen dus doe zo verder!

Ik lees bovendien dat je niet alleen stabiel bent maar ook gelukkig. Ik wens je dan ook het allerbeste toe voor 2024.

Hartelijke groeten,
Stephan

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 8 januari 2024
  • Deel deze pagina: