Main content

Vraag

Hallo,

Heeft een persoon die bipolair is het besef dat hij zijn naasten tijdens zijn manie kwetst en pijn doet? Of achteraf? En beseft hij dat we hem graag zien en het beste met hem voorhebben?

Bedankt.

Antwoord

Beste,

Het besef komt meestal achteraf.

Tijdens de manische periode, zeker als die zeer heftig is, gaat de persoon zeer sterk in de manie op. Voor hem of haar of hen is de die werkelijkheid werkelijker dan de werkelijkheid.

Natuurlijk kunnen we niet in andermans hoofd kijken (gelukkig niet) en zeker niet bij personen die manisch zijn. Wat drijft hen? Wat denken en voelen ze? De naasten en hulpverleners kunnen dit nooit volledig doorgronden.

Liefde is het eerste en laatste. Maar ook hier kunnen we moeilijk inschatten of er besef is. In elk geval is dit mogelijk. Hopelijk kan dit je al wat op weg helpen?

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Marc Calmeyn op 8 juni 2024
Expert Avatar

Marc Calmeyn heeft tot aan zijn pensioen in twee psychiatrische ziekenhuizen gewerkt. Hij werkt verder in zijn privépraktijk 'Lelieveld' in Loppem. Daarnaast is hij ook bestuurslid ISPS Vlaanderen Nederland. Drie items trekken zijn bijzondere aandacht: DSM-classificatie, filosofie en psychiatrie. Hij pleit voor de existentiële dimensie én de 'menselijke factor' in de GGZ. Hij is auteur van het boek 'Depressie is menselijk'.

  • Deel deze pagina: