Main content

Vraag

Beste,

Klopt het dat je eerst een psychose moet doorstaan voordat er kan gesproken worden van een bipolaire stoornis?

Ik heb geen uitgesproken manies maar heb wel veel depressieve periodes. Zo heb ik maandelijks suïcidale gedachten.

Ik ben nu 26 jaar en ik neem dagelijks mijn antidepressiva. Kom ik hier ooit van af? Waarom willen de psychiaters van tegenwoordig nooit geen diagnose geven? Voor mij is het echt van belang.

Groetjes.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Psychiaters zijn zeker nog bereid om een diagnose te stellen, dat is deel van hun beroep. Het probleem is dat veel mensen een psychiatrische diagnose stigmatiserend vinden, en dat dit een rem zet op herstel en hun toekomst hypothekeert. Er is vanuit patiëntenverengingen veel kritiek gekomen op diagnoses en diagnostische classificatiesystemen zoals DSM, zodat daar nu veel voorzichtiger mee wordt omgegaan. Psychiaters weten het soms ook niet goed, wat een patiënt wil, wat de familie wil, de omgeving. Het is soms op eieren lopen.

Vanuit diagnostisch standpunt is het zeker niet het geval dat iemand een psychose moet doorgemaakt hebben om van een bipolaire stoornis te spreken. Integendeel, veel meer mensen met een bipolaire stoornis hebben nooit een psychose, dan wel.

Een psychose in het kader van een bipolaire stoornis betekend dat het toestandsbeeld heel ernstig is. Dat iemand zo manisch of depressief is, dat het brein overprikkeld is en niet meer voldoende kan filteren in alle prikkels die binnenkomen.

Een psychische gevoeligheid, zoals bij bipolaire stemmingswisselingen, is iets waar je rekening mee moet houden, maar wat zonder de minste twijfel een kwaliteitsvol leven toelaat. Een sombere visie op de aandoening is dan ook totaal niet nodig.

Ik hoop je hiermee alvast een beetje gerustgesteld te hebben, en wens je nog veel goede moed met je herstel.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 14 november 2022
  • Deel deze pagina: