Main content

Vraag

Een vriendin van mij wil zelfmoord plegen. Hoe kan ik helpen?

Antwoord

Beste,

Als iemand uit je omgeving je toevertrouwt dat ze worstelt met zelfmoordgedachten, en zelfs -plannen, word je natuurlijk erg ongerust en wil je helpen. De meeste mensen weten echter niet waar te beginnen. Er zijn nochtans wel wat dingen die je kan doen om hulp op gang te brengen.

Op de website van de zelfmoordlijn zijn er pagina's die speciaal daarop gericht zijn. Ik wil alvast even opsommen op welke vragen daar concreet antwoorden worden gegeven: hoe kan je signalen herkennen en het gesprek erover aangaan? Hoe kan je samen op zoek gaan naar professionele hulp? Hoe reageer je gepast op verontrustende online berichten?

Als je daarna nog met vragen zit, zijn ze ook telefonisch (1813) beschikbaar om jou als vriendin verder met raad bij te staan. Ik hoop alvast dat je hiermee handvatten vindt om je vriendin op weg te helpen naar de steun die ze nodig heeft om terug in het leven te geloven.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Wim Simons op 18 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: