Main content

Vraag

Geachte heer,

Mijn broer heeft al een tijdje een psychose en is al meerdere keren zowel gedwongen als vrijwillig opgenomen. Nu weigert hij echter alle hulp en medicatie.

Onze hele familie lijdt hieronder, we zijn teneinde raad. Wat kunnen wij hieraan doen?

Met vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

Als je je familielid ziet lijden, zonder bereidheid tot hulp, voel je je zonder twijfel machteloos en gefrustreerd.

Om je broer toch terug met hulpverlening in contact te brengen, kan je misschien best proberen om de betrokken hulpverleners van tevoren te contacteren. Zij kennen je broer en kennen de mogelijke hulpopties in de streek. Ik denk dan zowel aan de huisarts als aan de psychiater.

Als de situatie gevaarlijk dreigt te worden, kan de huisarts samen met jullie bekijken wat mogelijk is. Of er terug aan een gedwongen opname moet worden gedacht of dat er op een dienst spoedgevallen van een groter ziekenhuis een evaluatie van de situatie moet worden gemaakt. Soms is het niet nodig dat een (gedwongen) opname georganiseerd wordt, omdat de cliënt wel toelaat dat een mobiel team thuis de situatie mag opvolgen. Vanuit dat startpunt kan soms toch terug een begin van vertrouwen groeien, met alsnog terug bereidheid tot inname van medicatie.

Jullie kunnen zeker ook blijven zoeken naar personen in zijn omgeving die hij wel nog een beetje vertrouwt om zo samen toch in gesprek te gaan. Zo kan je broer stilaan misschien terug een beetje hulp toelaten.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Wim Simons op 18 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: