Main content

Vraag

Hallo,

Voor een schoolopdracht zit ik met een casus waarvan ik niet goed weet of het nu om een delier of om een psychose gaat… Heeft u een idee wat de voornaamste verschillen zijn? En heeft u hier goede bronnen voor?

Hartelijk bedankt!

 
 
 
 

Antwoord

Beste,

Dat is een interesante vraag. Een delier wordt uitgelokt door lichamelijke factoren, zoals een infectie, uitdroging, een operatie, alcohol, drugs of medicijngebruik of onthouding hiervan. Daarnaast wordt een delier gekenmerkt door een vermindering van bewustzijn, mensen zijn vaak suf of er is moeilijk contact mee te krijgen. Symptomen zoals desorientatie, wanen en hallucinaties zijn kenmerkend voor beide, al wordt psychose meer gekenmerkt door auditieve hallucinaties en delier door visuele hallucinaties. Tenslotte komt psychose meer voor bij jongere mensen terwijl een delier meer voorkomt bij oudere mensen. Een delier verdwijnt meestal na een aantal dagen tot weken. Dit is voor psychose niet noodzakelijk zo.

Ik hoop dat je zo verder geholpen bent,

Inez

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Inez Germeys op 22 november 2021
Expert Avatar

Inez is psycholoog en hoogleraar Psychiatrie binnen het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven. Zij doet voornamelijk onderzoek naar de interactie tussen de persoon en zijn omgeving bij het ontstaan van psychische klachten. Inez is ook expert in het gebruik van digitale technologie bij de behandeling van psychische aandoeningen.

  • Deel deze pagina: