Main content

Vraag

Beste

Betreft: Psychotische depressie/manische depressie partner

Wat kan ik doen om mijn partner tot inzicht te laten komen dat zij een zware onderliggende depressie heeft? Deze uit zich in de vorm van psychotische depressie (waanbeelden, gebrek aan realiteitszin) waardoor ze heel destructief is naar haar omgeving toe. Bijkomend is er sprake van een zwaar alcohol- en drugsmisbruik (cocaïne), wat nefast is voor haarzelf en haar omgeving. Ook onze 2 kinderen lijden hieronder… De huisdokter weet geen raad.

Johan

 
 
 
 

Antwoord

Dag Johan

Dat klinkt zeer heftig. Iemand overtuigen tot hulpverlening is niet altijd evident, zeker niet wanneer er misbruik van middelen bij komt kijken. In principe is de huisarts een goed geplaatste hulpverlener die een gezin vaak ook al een hele tijd kent en bij hen thuis kan komen. Andere diensten die aan huis kunnen komen zijn bvb een mobiel crisisteam, waarbij een hulpverlener geruggesteund door een psychiater de situatie kan inschatten. Dit lijkt me ook een goede mogelijkheid. Binnen drughulpverlening werkt men ook vaak met motiverende gespreksvoering die de patiënt op het punt kan brengen dat hij toch hulp voor zichzelf aanvaardt, maar dan zou je partner al bereid moeten zijn om naar een centrum te gaan. Als je als gezin tegen de situatie in wil gaan kan je ook technieken gebruiken uit geweldloos verzet. Je kan dan samen met familie en vrienden door aanwezigheid tonen dat je niet akkoord gaat met de gang van zaken. Een ultiem redmiddel blijf natuurlijk een gedwongen opname. Dit kan enkel in een situatie waar er acuut gevaar is voor je partner zelf of voor anderen. De huisarts kan de procedure starten of je kan dit ook zelf via het gemeentehuis. Hopelijk geeft dit een beetje een idee van de mogelijkheden.

Veel sterkte!

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 9 september 2021
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: