Main content

Vraag

Hallo,

Mijn zus hoort al geruime tijd stemmen. Ze beweerde dat er spullen in het huis van onze moeder staan die van haar zijn en werd fysiek agressief naar mijn moeder toe. Daardoor hebben we zowel de politie als de huisarts gecontacteerd, maar de huisarts bleek niet bereid om te helpen. Ze denkt ook dat de huisarts iets in haar hoofd heeft ingeplant en dat ik een relatie heb met haar verloofde.

Mijn vraag is dus wat wij als familie kunnen doen? Ik heb het gevoel dat het gaat mislopen als er niets gebeurt.

Groetjes

Antwoord

Beste,

Wat je beschrijft is geen makkelijke situatie. Je ziet allerlei dingen fout gaan bij je zus en zoekt hulp, maar hebt daarbij het gevoel dat niemand echt helpt.

En als ik je verhaal dus goed begrijp, leeft je zus met heel wat overtuigingen en interpretaties, die blijkbaar niet met de werkelijkheid overeenkomen zoals jullie die ervaren, maar die wel haar gedrag en conflicten met jullie bepalen.

Normaal zou ik je zeker aanraden om met de huisarts in overleg te gaan, want deze is de hulpverlener die het dichtste bij je zus staat – en misschien ook de enige die je zus zou willen toelaten. Voorlopig haalde je hier weinig resultaat uit, maar misschien heeft het toch zin om nog eens met hem of haar in overleg te gaan. Om te kijken of de huisarts eventueel bereid is om bijvoorbeeld een mobiel crisisteam aan huis in te schakelen. Dat is een team dat probeert zicht te krijgen op wat er met je zus aan de hand is.

Het is zeker belangrijk om te blijven zoeken of er ondertussen misschien ook andere personen zijn die je zus wel nog vertrouwt, en die kunnen helpen om de dialoog terug op gang te brengen. Misschien is dat niet (meer) mogelijk, maar het is zeker nuttig om wat verder te kijken dan de personen waar je nu spontaan aan denkt.

Wanneer er zich opnieuw een incident voordoet waarbij er tussenkomst van de politie nodig is, kan de politie ook altijd het initiatief nemen om je zus naar een spoedgevallen dienst van een groter algemeen ziekenhuis te brengen. Daar kan er een inschatting gemaakt worden welke hulp er verder kan en/of moet komen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Wim Simons op 15 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: