Main content

Vraag

Dag Marc,

Na mijn tweede psychose ben ik onzekerder geworden omdat ik nu heb ervaren dat ik vaker een psychose kan krijgen. Ik wil af van mijn angst en onzekerheid en ik wil hiervoor affirmaties gaan gebruiken.

Weet jij een aantal goede affirmaties die ik hiervoor kan gebruiken?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Veel dank voor deze belangrijke vraag omdat je vraag zo menselijk is.

Je zoekt naar woorden, uitspraken, handelingen en rituelen om weer zin aan je leven te geven. Dat op zich is al een affirmatie!

Mijn advies zou zijn om dit te zoeken – en hopelijk te vinden – bij anderen die veel betekenen voor jou. Dit kunnen intieme contacten zijn, goede vrienden en kennissen, professionelen bij wie je ervaart dat ze je echt kunnen helpen. Zoek het ook bij jezelf, al is je krachtbron misschien ondergesneeuwd door de psychotische episodes, de krachtbron IS er.

Natuurlijk kan ik geen concrete tips of uitspraken geven, maar vertrouw erop, ze zijn er.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Marc Calmeyn op 16 mei 2024
Expert Avatar

Marc Calmeyn heeft tot aan zijn pensioen in twee psychiatrische ziekenhuizen gewerkt. Hij werkt verder in zijn privépraktijk 'Lelieveld' in Loppem. Daarnaast is hij ook bestuurslid ISPS Vlaanderen Nederland. Drie items trekken zijn bijzondere aandacht: DSM-classificatie, filosofie en psychiatrie. Hij pleit voor de existentiële dimensie én de 'menselijke factor' in de GGZ. Hij is auteur van het boek 'Depressie is menselijk'.

  • Deel deze pagina: