Main content

Vraag

Beste,

Mijn zoon heeft 2 jaar geleden een psychose ontwikkeld door LSD gebruik. Hij ging hiervoor in behandeling en kreeg medicatie. Gedurende deze 2 jaar ging het op en af met hem. Hij begon Xanax te gebruiken alsook ketamine en designerdrugs. Sinds kort woont hij samen met zijn vriendin. Ze zei ons dat hij zijn medicatie niet meer wil nemen en dat hij spiritueel is ontwaakt. Hij kraamt onzin uit over dat hij zijn pad alleen moet bewandelen en dat de mensen die op dezelfde hoge frequentie zitten als hem, de krachten gaan bundelen om tot het ultieme geluk te komen. Vrienden heeft hij niet meer nodig want die zitten op een lage frequentie.
Wij zien hem sterk achteruit gaan en vrezen dat het ultieme geluk waar hij het over heeft, wel eens zelfmoord zou kunnen zijn. Welke stappen kunnen wij nemen om hem (onvrijwillig) te laten opnemen? Wij zijn radeloos.

Alvast bedankt
Vriendelijke groeten, 

Frans

Antwoord

Dag Frans

Het lijkt inderdaad dat jullie zoon ernstig psychotisch is en momenteel niet de gepaste hulp krijgt; er is blijkbaar geen ziekte-inzicht en bijgevolg geen hulpvraag. Als ouder voel je je dan inderdaad machteloos....
Je kan op vrijwillige basis nog steeds acute hulp voor hem proberen verkrijgen via een mobiel team acute zorg, best via een huisarts die een aanmelding doet. Deze teams bestaan in elke regio en gaan vrij snel ter plaatse bij hem thuis. Indien hij ook dat weigert kan je eventueel een gedwongen opname starten via het vredegerecht in je buurt. In dat geval moet je een aanvrager hebben (dat kan je zelf doen) en een medisch attest van de huisarts. Het vredegerecht kan je de nodige papieren hiervoor bezorgen. In zeer dringende gevallen (acute dreiging voor zichzelf of derden) kan de politie gebeld worden die dan via de procureur voor een spoedprocedure gedwongen opname zorgen. Ik hoop dat bovenstaande toch wat perspectief biedt op hulp!

Veel sterkte en goede moed,

Stephan

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: op 22 februari 2022
  • Deel deze pagina: