Main content

Vraag

Beste,

Ik vraag mij af of de huidige psychiatrie CPTSD kan behandelen?

Ik bots constant op mijn verleden met alle gevolgen van dien: angst, flashbacks, slecht slapen, stress en stemmen horen en meer…

In Nederland bestaan er speciale trauma centra, maar in België heb je dat niet. Ik vermoed dat psychiaters niet echt opgeleid zijn rond CPTSD.

EMDR is niet aan te raden bij mij omdat het heel complex is volgens de psychiaters.

Waar kan ik het best geholpen worden?

Antwoord

Beste,

De inzichten rond CPTSD zijn de voorbije jaren zeker sterk gegroeid, maar er is nog wel een weg af te leggen om alle zich ontwikkelende behandelingen ook voldoende met bewijskracht te ondersteunen. Dat maakt dat sommige behandelaars er wel mee aan de slag gaan, en anderen voorlopig voorzichtig wachten op meer bewijskracht. Want wat natuurlijk best voorkomen kan worden, is dat een te enthousiast gehanteerde nieuwe behandeling, onbedoeld net meer en nieuwe schade zou kunnen aanrichten. Wat je meegemaakt hebt, is immers al erg genoeg.

Verder is het ook zo dat CPTSD vele verschillende vormen van impact heeft op het latere leven. Je hebt bijvoorbeeld ook vaak niet dezelfde kansen gekregen om helpende copingstijlen te ontwikkelen bij stress, en bovendien is er ook erg vaak een impact op de ontwikkeling van je verschillende persoonlijkheidsdomeinen. Niet zelden zien we dat het dan ook nodig is om niet allen op het traumatische verleden te werken, maar ook op het ontwikkelen van helpende copingstijlen en aanvullend therapie te voorzien die er op gericht is om het persoonlijkheidsfunctioneren te ondersteunen en te versterken.

Samengevat: het trauma is complex, en de behandeling dus ook en bovendien is die voortdurend nog in verder onderzoek. De zoektocht naar psychiaters die zich daar al wat meer in verdiept hebben, is inderdaad niet eenvoudig, er bestaat daar niet meteen een register voor.

Wat je zou kunnen doen, is om met je huisarts en eventuele huidige behandelaar (psycholoog of psychiater) te overleggen of zij in jouw regio wat meer navraag kunnen doen wie er zich meer op toelegt.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Simons op 17 maart 2024
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: