Main content

Hoe is het om met een dwangopname in de psychiatrie te worden opgenomen? Of om tien dagen opgesloten te worden in een isoleercel? Waarom wordt iemand eigenlijk psychotisch? Imke schrijft in deze blog over haar boek ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’, waarin ze haar hartverscheurende verhaal vertelt.

Psychologie Magazine schrijft “Als in een wervelwind neemt Imke je mee in haar vier weken durende psychose. Het is knap hoe Gilsing haar schreeuw om een liefdevollere psychiatrische gezondheidszorg met veel vaart en humor weet te verwoorden.”

In de zomer van 2010 waande ik me, uit het niets, het elfje Tinkerbel met Jelle Brandt Corstius als mijn Peter Pan.

Dit gebeurde tijdens een retraite, waar ik dacht wat rust te vinden na een roerige periode in mijn leven. Ik was pas gescheiden van de man met wie ik dacht oud te worden en recent ontslagen bij een reorganisatie, terwijl ik net een mooi project in de wacht had gesleept. Ik was kwetsbaar en toen ging het mis. Ik werd onder dwang opgenomen in de Nederlandse psychiatrie, waar ik tien dagen lang werd opgesloten in een isoleercel en dwangmedicatie kreeg. Het was een mensonterende en traumatische ervaring, die me zieker heeft gemaakt in plaats van beter. Daarom vertel ik mijn zeer persoonlijke verhaal. In de hoop dat het een bijdrage levert aan menswaardige zorg en begrip voor mensen met psychische problemen.

Zodat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.

Achteraf gezien kwam mijn psychose niet uit de lucht vallen en was ze vol betekenis. In mijn boek vertel ik daarom ook hoe het zover gekomen is. Hoe ik mezelf zó ben kwijtgeraakt dat ik psychotisch werd. ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’ is het eerste deel van de Tinkerbel Trilogie, waarin ik mijn waanzinnige reis van hel naar heling deel.

In het tweede deel van de trilogie krijg ik de diagnose schizofrenie en raak ik alles kwijt wat me lief is: mijn gezondheid, mijn droombaan, de toekomst waarvan ik dacht dat die de mijne zou zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat een psychose dé ingang naar een geheeld leven kan zijn.

In het derde deel neem ik de lezer ten slotte mee in mijn zoektocht naar herstel en hoe ik uiteindelijk herrijs.


Imke Gilsing (1976, Nederlands en Belgisch) is schrijfster van ‘Een dag uit het leven van Tinkerbel’ (uitgeverij ten Have) en oprichtster van de Tinkerbell Family, dé online community en stichting voor menswaardige zorg in de psychiatrie. Doe mee met de online acties op www.tinkerbellfamily.org!

Via deze link kan je het boek bestellen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *