Main content

Lieve Willems, KOPP-kind, mantelzorger, ervaringswerker en hoopverlener, heeft 32 jaar onderwijs- en opvoed-ervaring in verschillende contexten. Vanuit haar ervaring als samenlevingscoach en gegradueerde gezinsbegeleider ontwikkelt ze een relatietaaltool in 33 woorden.

Het Universeel Relationeel Esperanto is een RELATIE-GPS voor samenleven en samenwerken elke dag. Een contextuele benadering binnen een samenwerkingsverband jongere, ouder, school, hulpverlening en samenleving levert deze pluriforme relatietaaltool in 33 woorden. Lees mee en ontdek wat het Universeel Relationeel Esperanto betekent.

Relationeel op eieren lopen

Het aantal hulpvragen rond relationele en mentale gezondheid blijft stijgen. Die twee zijn aan elkaar gelinkt. We kijken er naar vanuit diverse contextbrillen en verwachting. De ene spreekt over diagnose, stoornis, therapie, genezen enz. Een ander ziet kwetsbaarheid als iets wat hoort bij het leven en spreekt van herstel. Een derde legt bij burn-out, verslaving en stress het accent bij het individu terwijl een vierde die klachten eerder wijt aan de ziekmakende of interfererende werk- of leefomgeving. Zoveel visies, evenveel pistes van aanpak en een diversiteit aan verwachtingen ook.

Als mens samen met hulpverlening en omgeving uitvlooien wie, wat, waar, wanneer en hoe dit aanpakken, levert niet zelden stress, tijd- en energieverlies op voor drie partijen. Ook dan botsen we immers op verschil en onzekerheid. Het resulteert soms in relationeel op eieren lopen in het samenwerken en -leven met elkaar. Dat kan heel onveilig voelen en spanning opleveren, ziek maken zelfs. Vaak herkenbaar bij wie zich kwetsbaarder voelt, bij hulpverlening en naastbetrokkenen. Aparte intervisiegroepen, lotgenoten-contacten, hulpverlening, kan heel deugddoend, helend, leerrijk zijn. 

Wie zet iedereen thuis weer samen in de living?

Alleen, “wie zet iedereen thuis weer samen in de living?”, vroeg ik me als 12-jarig KOPP-kind al af? Hoe zetten we samen de relatie en elkaar weer merkbaar centraal in plaats van de kwetsbaarheid? Hoe verhogen we de samenleef- en werkkwaliteit voor iedereen? Een relationele Google Maps die iedereen (weer) plek en verbindende, oplossings- en herstelgerichte woordenschat geeft, is bij veel mensen welkom. Logisch ook. Op 40 jaar tijd is de complexiteit, snelheid en diversiteit in zowat alles toegenomen. Veel mensen missen vandaag dus (relationele) houvast, eenvoud, rust, duidelijkheid, voorspelbaarheid, (psychologische) veiligheid. Dat gemis knabbelt steeds vaker aan de gezondheid van hoofd, hart, lijf en relaties en beïnvloeden elkaar ook continu.

Samenredzaamheid

Het Universeel Relationeel Esperanto is een laagdrempelige relatie-GPS en inclusieve relatie-communicatietool in 33 woorden. Om bij relationele hulpvragen samen de weg uit te stippelen en (terug) te kunnen vinden. Zonder dat we samen oeverloos blijven verloren lopen in discussies, terreinconflict, miscommunicatie en positieproblemen. Want net daar worden we psychisch steeds kwetsbaarder door. Terwijl we samenredzaamheid nodig hebben en meer elkaars hulpbron kunnen zijn. Nog teveel hulpvragen zijn niet (h)erkende samenleef- en werkvragen in een wereld van verandering.

Universeel

Het Universeel Relationeel Esperanto is er voor 3 generaties geliefden, familieleden, vrienden, collega’s, wegggebruikers, buren, burgers, medeburgers en zinzoekers, met en zonder verhoogde kwetsbaarheid. Inclusief, voor iedereen, in elke levensfase en elk samenwerk- en -leefverband, universeel dus. Het Esperanto geeft definities en woordenschat die voor iedereen dezelfde verwachting dekt. Het is psycho-educatief, (ortho)didactisch en -pedagogisch, therapeutisch en als dagelijkse bejegening in te zetten. Het is een snel en makkelijk kader dat mensen door het samenlevings- en samenwerkverkeer leert laveren, in alle fases van ons leven.


Bekijk het filmpje waarin Lieve Willems duiding geeft.
Bezoek haar website .
Wil je extra informatie of wil je Lieve uitnodigen als gastspreker kan dat via lieve@gezelschapswerk.be.

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *