Main content

Herlinde Wynants, 60 jaar, is mama van 2 volwassen zonen, internist en ervaringsdeskundig in psychosegevoeligheid sinds 2012.

Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met anderen deelt. In haar vorige blog vertelt Herlinde dat je veerkrachtig-in-het-leven-staan kan leren. Echter, de grotere vrijheid die veerkracht je schenkt, kan onwennig aanvoelen. Vandaag gaat Herlinde dieper in op dit onwennigheidsgevoel.

Veerkracht

Veerkrachtige mensen zijn erg goed in het vertolken van de verschillende rollen die ze in hun leven spelen.  Ze kunnen zich goed uitdrukken waardoor ze méér zichzelf zijn. Je authentieke zelf heeft bovendien méér mogelijkheden om positieve relaties op te bouwen.

Thuisgevoel

Reeds tijdens je groei in de baarmoeder bouw je veerkracht op. De indrukken van gewiegd worden, de smaak van het vruchtwater, je tastzin en de emoties en geluiden om je heen zorgen hiervoor. Wat je met de ‘paplepel’ aangeleerd krijgt, of  juist niet meekrijgt, vormt voor jou het ‘normale beeld’. Een beeld over jezelf en over de buitenwereld. Een wereld waarin je jezelf kan ontplooien of waarin je leert overleven. Dit ‘normale beeld’ is in zekere zin je thuisgevoel, zelfs al is het niet echt fijn, het is waaraan je gewend bent.

Authentiek thuiskomen

Een fijne thuis, is een thuis waarin je leert vorm geven aan je leven. Ook een goede vriendenkring kan je een goede thuis geven. In het Engels wordt wel eens gezegd ‘It takes a village to raise a child’. Je hebt andere mensen nodig om gevormd te worden tot iemand die fluitend door het leven kan gaan. Levensplezier hangt samen met een goed evenwicht ontwikkelen tussen je sociale zenuwstelsel en je buikgevoel.

Volgende tekening schetst de mogelijkheden om dit evenwicht te ontwikkelen:

Van beneden naar boven loopt een dikke oranje bundel voelzenuwen. Deze voelzenuwen maken 80% uit van alle zenuwvezels van de nervus Vagus, ook nervus X (10 als Romeins cijfer) genoemd. 

De andere 20% zorgen voor eten, drinken, emotionele expressie en liefdevolle sociale interactie. De zenuwprikkels lopen van boven naar beneden. Ze geven snellere signalen dan de vezels die gevoelens naar boven sturen. Rond de dalende zenuwbanen zit een laagje ‘snelgeleider’ die we myeline noemen. Op de tekening is dit de blauwe rand van de neerwaartse (dunne) pijl.

Wanneer mensen geleerd hebben om zich liefdevol sociaal te uiten dan hebben ze veel dalende zenuwbanen met ‘snelgeleider’.

De informatie van deze banen is véél sneller dan de voelinformatie die uitgaat van de dikke oranje bundel. Een onaangenaam ‘buikgevoel’ kan hierdoor onderschept worden.

Authenticiteit bouw je dus op door véél snelle vezels te ontwikkelen. Dit doe je door samen met anderen te spelen, te ravotten, te lachen, toneel te spelen te zingen, te dansen, te sporten en ambachtelijk te werken.

Psychosegevoeligheid

Heb je een psychische kwetsbaarheid, dus ook een psychosegevoeligheid dan heb je onvoldoende snelle vezels ontwikkeld (bron Stuart Brown). In goede omstandigheden kan je dit tekort herstellen, dat gebeurt wanneer je veerkracht verbetert. Naarmate je hersteltrompet (lees blog hersteltrompet) in de goede richting evolueert neemt de greep van de kwetsbaarheidstrompet (lees blog kwetsbaarheidstrompet) af.

Tot evenwicht komen

Je veerkracht ontwikkelen is thuiskomen in een wereld waar je een onaangenaam buikgevoel kan ombuigen naar positieve interacties met anderen. In het begin voelt spelenderwijs functioneren vreemd of zelfs akelig aan. Je kwetsbaarheidstrompet bevat immers die aangeleerde patronen die de snelle vezels in de weg staan. Het neemt tijd om de snelle vezels te laten groeien. Ook je omgeving is gewoon om met de persoon te leven die je op dit moment tot uitdrukking kan brengen.  Ook zij voelen zich onwennig bij verandering die te snel verloopt. Opgekropte spanning geeft je een onaangenaam buikgevoel . Tijdens herstel zoekt het zich een weg om tot een beter evenwicht te komen.

Tijdens de Tai chi lessen en Taichiwuxigong lessen van Dr. Shen Hongxun en Sofie-Ann Bracke breidde ik mijn kennis uit. In een volgende blog lees je over een Chinese invalshoek op herstel van veerkracht.


Wil je de inzichten van Dr. Herlinde Wynants van het begin volgen? Vind via deze link al haar blogs op een rijtje. 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *