Main content

Datum: 20 juni 2024

Tijd: 12:00 - 13:00

Locatie:
Online
Online

Website

Organisatie: Similes

Wat betekenen de recente wijzigingen in de Wet op de Patiëntenrechten en de wetgeving rond gedwongen opname voor familie en naasten?

Op donderdag 20 juni van 12u tot 13u organiseren Similes en het Familieplatform een gratis online infosessie om deze vraag te beantwoorden. Deze sessie is bedoeld om familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid, evenals hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, te informeren over de recente wetswijzigingen en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Programma van de infosessie

De infosessie begint met een verwelkoming door Sandra Vandereet, de directeur van Similes. Similes is een organisatie die zich inzet voor familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De organisatie biedt ondersteuning en informatie aan families om hen te helpen omgaan met de uitdagingen die gepaard gaan met psychische aandoeningen binnen het gezin.

Na de verwelkoming zal Stefaan Baeten, jurist en voorzitter van Similes, een uitgebreide toelichting geven over de recente wijzigingen in de Wet op de Patiëntenrechten en de wetgeving rond gedwongen opname. Deze wijzigingen hebben belangrijke implicaties voor familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Stefaan Baeten zal ingaan op de specifieke rechten en plichten van patiënten en hun families, en hoe deze nieuwe wetten hun dagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

Vervolgens zal Kim Steeman, directeur van het Familieplatform, bespreken hoe hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg constructief kunnen werken binnen de vernieuwde wetgeving. Het Familieplatform is een organisatie die zich richt op het ondersteunen van familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid door hen een stem te geven in het beleid en de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Kim Steeman zal praktische tips en strategieën delen om hulpverleners te helpen bij het navigeren door de nieuwe juridische kaders en het optimaliseren van de zorg voor hun patiënten.

Voor wie?

Deze infosessie is specifiek gericht op twee groepen:

  • Familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid: de sessie biedt hen waardevolle inzichten in hun rechten en plichten volgens de nieuwe wetgeving, en hoe zij de best mogelijke steun kunnen bieden aan hun geliefden.
  • Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg: de sessie biedt hen handvatten en strategieën om effectief te werken binnen de nieuwe wettelijke kaders, met als doel de zorg voor patiënten te verbeteren.

Praktische informatie

De infosessie is gratis en vindt online plaats via MS Teams. Mocht je niet in staat zijn om de sessie live bij te wonen, geen zorgen! De infosessie wordt opgenomen en als je je inschrijft, ontvang je na afloop een e-mail met de opname. Zo kun je op je eigen tijd de belangrijke informatie doornemen.

Mis deze kans niet om volledig op de hoogte te raken van de recente wijzigingen in de wetgeving en hoe je hiermee om kunt gaan als familielid, naaste of hulpverlener. Schrijf je vandaag nog in en zorg dat je erbij bent op donderdag 20 juni van 12u tot 13u!

  • Deel deze pagina: