Main content

Auteur: Jim Van Os, Myrrhe van Spronsen

Uitgever: Lannoo

Veel mensen die in de psychiatrie werken, komen tot de conclusie dat het anders kan. De DSM-diagnoses voelen beperkend, ze vertellen ons niets over de kern van het psychisch lijden. Maar wat dan wel? We zijn God niet gaat over een nieuwe kijk op psychisch lijden, diagnose en behandeling. Het uitgangspunt is dat niet de hulpverlener de waarheid in pacht heeft maar dat die in gezamenlijke samenwerking met de hulpvrager gevonden wordt.

Autonomie van de patiënt, bewustzijn en cocreatie zijn hierbij belangrijke onderwerpen

Vanuit professionele – en ervaringskennis nemen de auteurs de huidige psychiatrie onder de loep. Hun voornaamste doel is het streven naar een gelijkwaardige relatie tussen behandelaar en cliënt.

Met bijdragen van onder meer: Floortje Schepers, Dick Swaab, Stijn Vanheule en Gil The Grid.


Jim van Os is hoogleraar psychiatrie en voorzitter Divisie Hersenen bij het UMC Utrecht. Hij toonde aan dat waanzin van alle mensen is. Hij is mede-initiatiefnemer van ‘De Nieuwe GGZ’ en oprichter van de online community PsychoseNet, twee brede ‘multideskundige’ bewegingen van hulpverleners en patiënten.

Myrrhe van Spronsen studeerde geneeskunde en is gepromoveerd in de neurowetenschappen waarna zij postdoc onderzoek deed op Yale en UCL. Ze is ervaringsdeskundige en maakte twee keer een psychose met manie door. Momenteel studeert ze aan de Rietveldacademie.

Meer lezen/luisteren over Jim Van Os kan via deze link

 
 
 
 
 
 
 
 
  • Deel deze pagina: