Main content

Lotte* is boos. Heel boos. En bezorgd. Want wat betekenen het coronavirus en de maatregelen voor de psychisch kwetsbare medemens?

Vandaag (21/03/20) zag ik een bericht passeren op Facebook: een patiënte sprak over sluiting van de PAAZ-afdeling* van het algemeen ziekenhuis om deze ter beschikking te kunnen stellen voor Corona-patiënten!

Dit is een onmogelijke situatie en het vraagt, neen, schreeuwt om aandacht!

Gesloten PAAZ-afdelingen

De eerste ‘wie sterker is mag blijven’ – lockdowngekte is een feit.

Ik heb het gecheckt bij betrouwbare bron en het klopt. Paaz-afdelingen worden gesloten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.  En klaar gemaakt voor Corona-patiënten.

Dit is een drama voor zowel patiënten als familie! Hoe zoiets kan? Het gaat mijn petje te boven. Het maakt me woedend en verdrietig… en wat horen we in de pers daarover?  Tot hiertoe: niks!  Het laat nogmaals zien dat mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze maatschappij niet alleen moeten leven met een stigma, maar zelfs doodgezwegen worden. En op straat gezet. Of naar huis gestuurd. Je zal dan maar vechten tegen je suïcidale gedachten of te maken hebben met een psychose: dit is ronduit horror!

Dankbaar en woedend

Mijn verontwaardiging is dan ook groot, héél groot! Ik herinner me een moment van nog niet zo extreem lang geleden, waarop ik zelf nood had aan de veiligheid van een ziekenhuisomgeving en… geen plaats vond.

Dankbaarheid voel ik nu, dat ik stabiel ben in deze tijden. Woedend ook, omdat anderen , die minder geluk hebben én de zorg nodig hebben op dit moment, weg worden gestuurd.

En verdrietig.

Aan hun lot over gelaten, niet alleen zij (de patiënten) maar ook de familie en betrokkenen, waar moeten ze met hun angst en zorgen naartoe?

Een probleem van ons allemaal

Wat met al de mensen die noodgedwongen op de PAAZ verblijven en nu naar huis moeten?

‘De mobiele teams vangen dit wel op,’as een antwoord dat ik kreeg.

En hoe moeten zij dat bolwerken? Ik moet het antwoord schuldig blijven.  Een oplossing weet ik niet. Maar dat het een probleem is, daar mag je zeker van zijn. Een probleem dat niet alleen mij aangaat, maar eenieder die een beetje begaan is met zijn/haar (tijdelijk zwakkere) medemens!

Hoop

Hopelijk wordt dit gehoord, gezien, gelezen, en doorgestuurd. Zodat mensen op zijn minst een beetje geïnformeerd zijn. En wellicht duiken er oplossingen op!

Dat hoop ik, vanuit het diepst van mijn hart!

 

*Lotte is een pseudoniem

*Patiënten zouden overgeplaatst worden naar andere psychiatrische ziekenhuizen. Deze toevoeging werd ons later toegestuurd door de auteur.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *