Main content

Raquel Guiomar is klinisch psycholoog en promovendus klinische psychologie aan de Universiteit van Coimbra in Portugal. Haar onderzoek richt zich op hersenstimulatie als een mogelijke behandeling voor negatieve symptomen van psychose.

Momenteel is Raquel een gastonderzoeker bij het Ghent Experimental Psychiatry Lab (GHEP), waar ze samenwerkt met toonaangevende experts om haar onderzoek verder te ontwikkelen. Lees mee en ontdek hoe Raquel gepassioneerd raakt door dit onderzoeksdomein.

Hoe de psychose van mijn tante me inspireerde in mijn onderzoekscarrière

Als je iemand kent die worstelt met mentale gezondheidsproblemen, dan weet je waarschijnlijk hoe ingrijpend dit kan zijn. Ik kan me herinneren dat ik als kind zag hoe een familielid een psychotische aanval kreeg, maar ik begreep destijds niet helemaal wat er gebeurde. Naarmate de jaren verstreken en dit onderwerp minder taboe werd in mijn familie, begrijp ik nu wat mijn tante doormaakte. Ik herinner me levendig dat ik mijn tante zag en haar niet herkende, ze was het wel, maar zonder haar gebruikelijke energie en sprankel.

Het leek of ze er niet echt meer was

In de eerste jaren van haar herstel kon ze niet werken, verloor ze hechte vriendschapsbanden en het leek of ze ‘er niet echt was’. Ze worstelde met de negatieve symptomen van een psychose. Naarmate de jaren verstreken, ging het steeds beter met haar. Nu is ze in staat om te werken, neemt ze weer deel aan familiebijeenkomsten, en begint ze opnieuw te zwemmen en lange wandelingen door de stad te maken. Ik ben echt blij om te zien dat ze de steun en behandeling heeft gekregen die ze nodig had om weer een leven te leiden waar ze trots op is en waarin ze een doel heeft gevonden.

Innovatieve behandelingen voor psychose

Het nauwe contact dat ik heb gehad met psychose, en het zien van de impact die het kan hebben, niet alleen op de persoon zelf maar ook op de familie, heeft mij geïnspireerd tot een carrière in de klinische psychologie en later tot het doen van een doctoraat over dit onderwerp. Ik ben gepassioneerd door onderzoek naar innovatieve behandelingen voor psychose. Het idee dat ik kan bijdragen aan het verbeteren van iemands levenskwaliteit drijft me elke dag om meer te leren en meer te doen. Momenteel voer ik onderzoek uit naar hoe hersenstimulatie kan worden gebruikt om negatieve symptomen van psychose te verbeteren. Voor mijn tante (en zoveel anderen) zijn het vooral de negatieve symptomen die hardnekkig haar dagelijks leven blijven beïnvloeden. En in tegenstelling tot andere symptomen, zoals hallucinaties, die meestal goed reageren op medicatie, is er een gebrek aan effectieve behandelingen voor de negatieve symptomen.

Hersenstimulatie als nieuwe behandeloptie

Hersenstimulatie is een potentieel nieuwe behandeloptie waarbij we de hersenen stimuleren met behulp van een zwakke elektrische stroom om de activiteit van hersengebieden die betrokken zijn bij de symptomen van psychose te beïnvloeden. Het is een niet-invasieve behandeling, dus er is geen operatie nodig, en het wordt over het algemeen goed verdragen zonder pijn of ernstige bijwerkingen. Momenteel loopt er een studie in het UZ Brussel die ons in staat zal stellen het werkingsmechanisme van hersenstimulatie beter te begrijpen. In deze studie zullen participanten een hersenscan ondergaan terwijl ze hersenstimulatie krijgen. Hierdoor zullen we het effect van de stimulatie op de hersenactiviteit kunnen meten en kunnen we de effecten op sociale en emotionele functies meten aan de hand van computertaken. De resultaten van deze studie kunnen bijdragen tot toekomstige klinische studies over niet-invasieve hersenstimulatie als mogelijke behandeling voor de symptomen van psychose.


Als u, of iemand die u kent, wilt deelnemen, neem dan contact via Raquel.Guiomar@vub.be

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *