Main content

Herlinde Wynants, 60 jaar, is mama van 2 volwassen zonen, internist en ervaringsdeskundig in psychose-gevoeligheid sinds 2012. Herlinde wordt vaste blogger bij PsychoseNet, we willen haar hartelijk verwelkomen en stellen haar graag aan jullie voor.

Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses, zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met anderen deelt. PsychoseNet is alvast benieuwd.

Inzichten over veerkracht en herstel

Sinds mijn eerste psychose in 2012 heb ik kunnen steunen op inzichten over veerkracht en herstel. Deze inzichten zijn tijdens de zorg voor mijn eigen patiënten ontstaan. Tot begin 2019 heb ik gewerkt als algemeen internist, nu ben ik patiënt in het daghospitaal voor mensen die langdurige zorg nodig hebben.
Tijdens mijn werk werd ik geboeid door ziekmakende effecten van chronische stress en de ontwikkeling van positieve veerkracht. Rond deze onderwerpen schreef ik 2 boeken. Ik ontwikkelde veerkrachttraining en een cursus om veerkracht begeleiders te vormen.

Van behandelen naar begeleiden

Zelf evolueerde ik van het behandelen van ziekten naar het begeleiden van mensen naar herstel. De patiënten leden aan de gevolgen van chronische vermoeidheid en/of fibromyalgie. Voor hen ontwierp ik een herstelgerichte vragenlijst als ondersteuning van mijn raadplegingen. De helft van de vragenlijst bevraagt de impact van de ziekte terwijl de andere helft de veerkracht van de persoon bevraagt. Veerkracht bevat de vaardigheden om klachten te leren omvormen tot krachten.

Van klacht naar kracht

Bij het behandelen van een ziekte gaat men vaak klachten bestrijden. In een herstelvisie, is ziek worden echter een uitnodiging om de eigen veerkracht en levenskwaliteit te verbeteren, waardoor een klacht vervangen wordt door kracht. Therapie bestaat dan uit ondersteuning van de verzwakking die het ziekzijn met zich meebrengt én het verbeteren van de veerkracht. 

Langdurig zieken vergeten wat het betekent om écht gezond te zijn

Dan ontstaat een levensstijl waarbij men zich gaat focussen op het ontwijken van klachten en ziektesymptomen. Hoe langer iemand ziek is hoe groter de kans is, dat zij/hij een rechtlijnig herstel verwacht, en hoopt dat hun klachten als een spijker uit hun lichaam worden verwijderd. Terwijl herstellen van een langdurige ziekte meer kan vergeleken worden met een schroef die door een schroevendraaier steeds maar losser komt te zitten. Het verschil tussen wat men verwacht en wat mogelijk is, zorgt voor frustratie. Dit verschil geeft de ziekte meer greep omdat de kansen op herstel verkeerd worden ingeschat door de zieke en zijn/haar omgeving.

Positieve gezondheid als richtingaanwijzer voor herstel en preventie

Herstellen van een langdurige aandoening gaat beter bij mensen die empowered zijn. Kennis vormt een onderdeel van dit empowered zijn. In het bijzonder de kennis die, zonder de impact van een psychose te ontkennen, iemand in de richting van herstel en positieve gezondheid doet kijken. Het kijken in de richting van positieve gezondheid en het verbeteren van de veerkracht kan ook behulpzaam zijn bij de preventie van psychosen.

Een tipje van de sluier

In volgende blogs zal Herlinde haar licht laten schijnen op het belang van verbinding en hoe dat precies in verhouding staat met ons sociale zenuwstelsel. Ze zal zich uitlaten over onze stem, het fenomeen spelen, over sensuele veerkracht, proprioceptiviteit, ons bindweefsel enz… om onder andere positieve gezondheid te herdefiniëren. Dit is maar een greep uit wat we mogen verwachten.

Wordt vervolgd.


De boeken Gezond zijn is plezant en Waarom Pinokkio een jongen wil worden vormen de basis van Herlinde Wynants’ blogs en kan je verkrijgen via hwynants1@gmail.com.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *