Main content

Toen diende de dag zich aan die de rest van mijn leven zou hertekenen.’ Nieuw boek met herstelverhalen. En met een pleidooi door Dirk De Wachter.

Er is ongemerkt een stille revolutie bezig in de geestelijke gezondheidszorg. Daarin speelt de herstelbeweging een centrale rol. Een nieuw fenomeen binnen die beweging zijn herstelverhalen, geschreven door kwetsbare mensen zelf. Daarvan zijn er nu vijftien verzameld in een boek. Psychiater Dirk De Wachter juicht het idee ‘herstelverhaal’ toe: ‘We hebben ze nodig.’

Herstelverhalen?

De herstelbeweging is voor de geestelijke gezondheidszorg niets minder dan een paradigmashift: het gaat erom dat kwetsbare mensen de regie van hun leven zelf in handen nemen, zo goed mogelijk, met de nodige hulp en in een passende sociale context. Herstel leidt tot een hernieuwd zelfbewustzijn en een nieuwe identiteit. Er wordt als het ware een nieuw leven opgebouwd.

In herstelverhalen geven mensen met woorden letterlijk betekenis aan hun ervaringen. Het schrijven verplicht de auteurs tot nadenken, het beschrijven van het traject waar ze zijn doorgegaan, het oproepen van oude en recente emoties. Kortom, herstelverhalen maken gebruik van de onverwoestbare kracht van… verhalen. Ze zijn herkenbaar voor lotgenoten, die hierdoor op hun beurt geholpen worden.

Dirk De Wachter: ‘We hebben herstelverhalen nodig’

Herstelverhalen komen van de patiënt zelf. Het is niet de psychiater die het zegt. De patiënt speelt de hoofdrol. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Psychiatrie staat herstel soms in de weg. Een psychiatrie zonder dwang en betutteling kan alleen maar de goede psychiatrie zijn. […] Een verdere inburgering van de herstelverhalen is nodig, niet alleen maatschappelijk maar ook binnen het psychiatrische veld. Ze zijn nu nog nieuw, vreemd en soms ietwat bedreigend en aanvallend.

Het boek

Kwetsbaar sterk, een boek dat is samengesteld door ervaringsdeskundigen Ann Dierick en Marijke Gets, is een bloemlezing van vijftien heel diverse verhalen over psychisch herstel. De inleiding maakt de lezer vertrouwd met herstel en herstelverhalen. Wat zijn ze? Waartoe dienen ze?

Vijftien mensen schrijven over hoe het voelt en wat het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Hoe hindernissen hun levenstocht bemoeilijken. Maar ook hoe de aandoening vervaagt te midden van de andere facetten van hun persoonlijkheid. En hoe ze geleidelijk hun krachten en hun levenslust terugvinden.

Een inspirerend boek dat taboes doorbreekt.

Over het leven zoals het is.


Koop hier het boek

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *