Main content

Herlinde Wynants, 60 jaar, is mama van 2 volwassen zonen, internist en ervaringsdeskundig in psychose-gevoeligheid sinds 2012. Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met anderen deelt.

In deze blog legt Herlinde uit hoe het Individueel Veerkracht Profiel (IVP) een hulpmiddel bij zelfherstel kan zijn.

Veerkracht versus chronische stress

Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn stressgevoeliger. Onderliggende trauma’s, vaak in de jeugdjaren worden immers progressief uitvergroot door deze stressgevoeligheid. Plots worden ze zichtbaar na een trigger. (de knik in de bruine curve). De effecten van chronische stress of uitputting nemen dan erg grote vormen aan ( het steile verloop van de bruine curve) en er kan een psychose ontluiken.
De psychose (bruine curve) versnippert de persoonlijkheid en de veerkracht (rode curve) wordt erdoor verpletterd. De twee verhouden zich als de schalen van een weegschaal.

Individueel Veerkracht Profiel (IVP)

Wil je een beter beeld krijgen van de mate van de evolutie van herstel, kan je deze op opeenvolgende momenten meten met het Individueel Veerkracht Profiel (IVP).
Dat ziet er dan zo uit: groen staat voor veerkracht in % , rood voor uitputting in % en de balkjes voor het aantal uren activiteit

Bevraging chronische stress – veerkracht

De helft bevraagt de gevolgen van trauma en chronische stress, de andere helft bevraagt veerkracht. De resultaten worden via een algoritme door de computer verwerkt.
Mensen die al lang ziek zijn of met een psychische kwetsbaarheid leven, weten vaak niet (meer) hoe het voelt om hersteld te zijn en met meer veerkracht door het leven te gaan. Hier vormt het veerkracht gedeelte van de vragenlijst een opening, er worden immers niet enkel vragen gesteld over boosheid, piekeren, angst en verdriet maar ook over hun veerkrachtige tegenhangers:

• Samen staan we sterk
• Luchtige spring in ’t veld
• Toenadering
• Vreugdevolle oprichting

Empowerment van zorgverstrekker en cliënt

Het Individueel Veerkracht Profiel is ontworpen en gebruikt in mijn eigen artsenpraktijk tijdens de opvolging van mensen die een veerkracht bevorderende therapie volgden. Deze veerkrachttraining is een lichaamsgerichte aanpak die ook effecten heeft op het mentale en sociale functioneren. Deze was in gebruik bij de begeleiding van mensen met chronische pijnen en chronische uitputting/vermoeidheid tussen de jaren 2010 en begin 2019.
Zowel ikzelf als de mensen die door mij werden begeleid ervaarden het Individueel Veerkracht Profiel als een communicatieve hulp. Het zorgt voor empowerment van zorgverstrekker en de patiënt/cliënt.
Potentieel kan het ook ingezet worden om de veerkracht van iedereen die met een langdurig gezondheidsprobleem kampt te helpen. Ook familieleden van mensen met een psychosegevoeligheid kunnen gebaat zijn bij een aanpak die hun veerkracht ondersteunt. Op die wijze kan het hen ook helpen om hun veerkracht te verbeteren.

Dit is echter toekomstmuziek, het Individueel Veerkracht Profiel is voorlopig niet meer in gebruik. De volgende blog richt zich, na de inzichten die het Individueel Veerkracht Profiel ons hebben gegeven, op de tegenhanger van de hersteltrompet: de kwetsbaarheidstrompet. Bij herstel van een psychose moet er immers rekening gehouden worden met beiden.


Meer lezen van Herlinde Wynants:

Veerkracht training herstelt verbinding bij psychosegevoeligheid

De hersteltrompet bij een psychose

Gevoelens in klank omzetten helpt bij herstel van psychose

Vogels zingen zoals ze hersteld zijn

Herstellen is meer dan het behandelen van een ziekte

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *