Main content

In februari 2018 stierf een man in een politiecel in Charleroi. De man had vermoedelijk een psychose. Deze feiten kwamen nog maar enkele dagen geleden aan het licht, nadat de weduwe, uit angst dat het onderzoek in de doofpot zou belanden, naar de pers stapte. Bij het handelen van de politie worden vraagtekens gesteld. Naast het feit dat het hoofd van de zwaar gewonde man werd bedekt met een doek, en dat meer dan een kwartier de man in bedwang werd gehouden door op zijn borstkas te zitten, bleek uit de beelden dat de politieagenten grapjes en zelfs een Hitlergroet maakten. Kort daarna overleed de man.

In Ter Zake gaf de voorzitter van de politievakbond Vincent Houssin duiding. Hij gaf daarbij aan dat omgaan met zulke psychotische mensen niet makkelijk is en dat opleiding ontbreekt.

Psychosenet België biedt vormingen op maat aan. Daarnaast geven we alvast deze 10 tips mee.

Psychosenet België verwerpt het optreden van de politie in deze zaak, maar even goed elke vorm van vergoeilijking.

We verwijzen bij deze ook graag naar de website http://www.verbindendsprekenmetpsychose.com/

Na de zaak Jonathan Jacob is dit opnieuw een voorbeeld van disproportioneel politiegeweld bij iemand in een psychose. Uit onderzoek blijkt dat psychosegevoelige mensen vaker slachtoffer dan dader zijn van geweld. Niemand luistert naar hun klachten. Alleen als er doden vallen, als er beelden zijn komen zulke praktijken aan het licht.

Team Psychosenet wil zijn diepste medeleven betuigen aan de familie van Jozef Chovanec. #niewieder!

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *