Main content

In 2016 na de zelfdoding van haar mama, belandde Leen meermaals in een psychose. Waarbij één gedwongen opname. In 2020 werd haar eerste dichtbundel Ik was een druppel uitgegeven door Boekscout.

Leen Baeyens schreef haar herstel van psychose uit in cursiefjes die ze graag met iedereen wil delen. We verwelkomen Leen als gastblogger voor PsychoseNet en kijken uit naar haar schrijfsels.

Op een kwetsbare manier samenwerken

Wat is herstel na een psychose? Zoiets als na vier jaar nog eens soep maken, samen met je puberzoon die zo graag kookt. Op trillende benen omdat je lichaam echt niet meer mee wil. Met bibberende handen door de bijwerkingen van de medicatie en van de vliegende stress omdat je ervan overtuigd bent dat je niks meer kan. Doodsbang om de soep in de soep te draaien. De ajuin door het angstzweet in je handen laten draaien en je afvragen hoe je dat ook weer het beste snijdt. Je kind dat met een geweldige flair aardappelen staat te schillen en je ondertussen laat weten dat je goed bezig bent en jij die denkt dat die opmerking eigenlijk van jou had moeten komen. Je man die zich bewust op de achtergrond houdt omdat zijn zelfzekerheid de jouwe ondermijnt. De mixer in het brouwsel zetten en niet meer weten of je nu best bovenaan of onderaan begint. Wanneer spat de boel over de rand en wanneer niet? Op zo’n kwetsbare manier samenwerken om een simpel soepje te maken.

Simpele soep bestaat niet meer na een psychose. Je twee mannen uiteindelijk zien genieten van hun kommetje soep dat gaat met gemak. Dat je eigen maag dichtzit van de zenuwen, dat is een detail. Dit is het leven zoals het is, nadat het psychosebeest je te pakken had.

Het echte werk om te herstellen begint thuis, niet in het ziekenhuis

Ik wil je regelmatig een warm woordensoepje serveren over mijn herstelproces na een psychose en het rouwproces na de zelfdoding van mijn mama. Want het echte werk begint thuis en niet in het ziekenhuis!
Met mijn geduldige man Didier en onze energieke olijke tienerzoon Finn bewandel ik samen dat nieuwe pad. Vaak onzeker maar altijd met een vleugje humor en met in ons kielzog onze beestenboel: vrolijke Beagle Lola, waardige Noorse boskat Aslan en schuw maar dapper adoptiekatje Nala.

Eat, Pray, Love in een blog op z’n Leentjes. Ik hoop dat het smaakt!


Het dichtbundel Ik was een druppel van Leen Baeyens kan je hier aankopen

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *