Main content

Klinkt het niet dan botste het maar… Ah het is maar één van de vele manieren waarmee je BOTS zou kunnen omschrijven. Aan het woord is Marnix Mys hij startte zo’n 5 jaar geleden samen met een aantal enthousiaste hulpverleners een bescheiden project op.

Vanuit de opnamedienst en dagkliniek psychosezorg van PC Hieronymus Sint-Niklaas ervaarde men een gedeeld gemis aan een plek voor mensen met een psychosegevoeligheid.

De Zorgnet Icuro Award voor dit vernieuwende initiatief

Geïnspireerd door het kwartiermaken en de herstelweken die hogervermeld psychiatrisch centrum jaarlijks organiseerde, ontkiemde BOTS zich in Pand Zestien. Deze vriendelijke host bood BOTS zijn eerste onderdak. Tijdens de openingsuren van deze wol -en interieurwinkel organiseerde BOTS inzichtelijke en verbindende activiteiten. Het stigma dat vaak rond psychose en psychische kwetsbaarheid alom heerst, werd hier op een warme onthalende wijze besproken. Mensen die voorheen de weg niet vonden naar een GGZ dienst werden via BOTS toegeleid naar gepaste zorg. Het leverde BOTS regionaal veel herkenning op. BOTS won dat jaar de Zorgnet Icuro award als één van de vernieuwende initiatieven binnen GGZ landschap.

Missie naar verbondenheid

Na 2 jaar was de huurovereenkomst echter ten einde en week BOTS uit naar het plaatselijke Jeugdhuis. Midden in de uitgangsbuurt en nabij een veelheid aan scholen trok BOTS de kaart voor de jongeren. Geen evidente keuze zo bleek al gauw. Het stigma rond psychose en het zelfstigma waar deze sector mee worstelt maakten het voor beide partijen een hele uitdaging. Net op het moment dat er een mooie samenwerking ontstond kwam het virus met de gekroonde C.
Vele sectoren binnen de Horeca en GGZ kreunden onder de strenge maar noodzakelijke maatregelen die toen golden. BOTS ging creatief om met dit gegeven en wist tot op de dag vandaag fundamenten te leggen die de missie naar verbondenheid waarmaken. Ondertussen werd pijnlijk duidelijk dat het DNA van het jeugdhuis en BOTS niet langer matchten. 

Participatiemodel van bezoekers, vrijwilligers en hulpverleners

Opnieuw zag BOTS zich na 2 jaar genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Er was nood aan een  eigen vertrouwde stek. De zoektocht naar een nieuw onderdak stootte op heel wat praktische en financiële belemmeringen. Opnieuw trok PC Hiëronymus een moedige keuze; ze stelde één van haar niet langer beschikbare panden van het Beschut-wonen-project ter beschikking. Een kans die BOTS met beide handen greep.  In een mum van tijd wist BOTS het participatiemodel van bezoekers, vrijwilligers en hulpverleners uit te bouwen tot een niet voorheen geziene dynamiek. Alle partijen namen met heel veel verantwoordelijkheidszin de missie van BOTS ter harte.

Een plaats waar herstel kan groeien

BOTS een plaats voor mensen met een psychosegevoeligheid. Je bent er welkom, je verbindt je tot niets, enkel het engagement om van BOTS een plaats te maken waar het goed vertoeven is en waar herstel kan groeien.


BOTS
Guido Gezellelaan 63, 9100 Sint-Niklaas (www.hieronymus.be/bots)
Open op maandag-woensdag-vrijdag telkens van 13u tot 17u
GSM tijdens openingsuren 0476 205489
Volg ons op Facebook @botssintniklaas

FEEST
BOTS viert zijn 5 jarig bestaan in de week van 19 september tot en met 25 september ‘22. Je kan er deelnemen aan tal van activiteiten of gewoon een bezoekje brengen.

WANDEL MEE
BOTS gaat naar aanleiding van het 5 jarig bestaan ook een symbolische tocht aan naar een bevriend en gelijkgezind initiatief aan. In 5 dagen stappen BOTSers en iedereen die BOTS genegen is 100km richting El Camino Bekegem. De tocht start op 03/10 en komt aan op 07/10/22. Zin om mee te gaan of dit initiatief te steunen? Graag een berichtje aan botswandelvijfdaagse@hotmail.com

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *