Main content

Als je tijdelijk kampt met een psychische problematiek kan je alle hulp die er is gebruiken. Bijkomend psychisch leed veroorzaakt door overgewicht is dan ook het laatste wat je er kan bijnemen.

Reden te meer om overgewicht veroorzaakt door medicijnen niet uit het oog te verliezen. Piet vraagt in deze korte blog extra aandacht voor deze kwestie.

Zijn medicijnen schuldig aan overgewicht?

Begin februari las Piet dat het Nederlandse Dagblad De Gelderlander zich druk maakt over wie of wat schuldig is aan overgewicht. Er wordt geschreven dat dit de supermarkten zouden zijn en niet de frituur-zaken.  Maar wat te denken van de psychofarmaca zoals antidepressiva en antipsychotica?

Metabool syndroom en obesitas

Jim van Os wijst antipsychotica aan als oorzaak van het metabool syndroom en obesitas. Hierover kan je meer lezen via deze link. Prof. dr. Jim van Os deelt de visie van Piet dat zijn obesitas wel eens veroorzaakt kan zijn door het antipsychoticum Abilify. Piet krijgt al jaren maandelijks Abilify opgedrongen middels een depot-injectie van 200 mg. Bij het voorkomen van overgewicht begrijpt Piet nu dat het belangrijk is niet alleen te kijken naar de calorieën die je binnen krijgt, minstens zo belangrijk is wat je lichaam doet met die calorieën. En dan blijkt dus dat psychofarmaca tot overgewicht kan leiden.

Inzicht helpt om je eigen situatie te duiden en er beter mee om te gaan. Daarom wil Piet deze informatie met iedereen delen.


Extra informatie over antidepressiva en antipsychotica kan je vinden via deze link 

Lees hier over medicatie afbouwen.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *