Main content

We ontvangen regelmatig vragen over antipsychotica in het eSpreekuur. Naar aanleiding hiervan besloten we een Antipsychotica Bijwerkingen Tool te ontwikkelen. Deze tool was voorheen al beschikbaar op de website van PsychoseNet Nederland, maar deze op PsychoseNet België is aangepast aan de medicijnen die in België beschikbaar zijn.

Wij begrijpen maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om de juiste medicatie te vinden en hoe lastig het is om ze met elkaar te vergelijken. De bijwerkingen van medicijnen zijn net iets eenvoudiger te vergelijken nu.

Keuzestress

Ieders ervaring met een antipsychoticum is uniek. Welk medicijn bij welke persoon zal werken is niet van tevoren te voorspellen. Totdat je iets vindt waarvan je denkt dat het jouw levenskwaliteit zal verbeteren, moet je blijven zoeken.

Het kan een moeizame zoektocht zijn, en soms werkt geen enkel antipsychotisch medicijn. In dat geval zullen niet-medicamenteuze therapieën het zwaartepunt van de behandeling moeten vormen. Het is namelijk zinloos om medicijnen te nemen die niets doen behalve bijwerkingen veroorzaken.

Wat zijn de opties?

De werking van antipsychotica kunnen niet gekozen worden, maar je kunt wel hun bijwerkingen kiezen.

De Antipsychotica Bijwerkingen Tool is gemaakt om mensen te helpen bij het maken van een keuze op basis van het verwachte patroon van bijwerkingen. Je kan gewichtstoename ervaren bij de ene medicatie, mobiliteitsproblemen bij een andere, en seksuele bijwerkingen bij nog een andere. Het is gunstig om hiervan op de hoogte te zijn alvorens een keuze te maken.

Klik hier voor de Belgische Antipsychotica Bijwerkingen Tool!


  • Heb jij vragen over onze tool? Contacteer ons via info@psychosenet.be!
  • Heb jij vragen specifiek over één van de bijwerkingen of medicatie? Contacteer een expert op het eSpreekuur!
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *