Main content

We zijn verheugd om een recente publicatie in de “ISPS Book Series” met jou te delen.

Het boek “Community-Based Mental Healthcare for Psychosis: From Homelessness to Recovery and Continued In-home Support” door Peter Dierinck belicht de noodzaak en succesvolle organisatie van gemeenschapsgerichte teams die thuiszorg en behandeling bieden aan mensen met psychische kwetsbaarheden, vooral degenen die worstelen met psychose.

De paradigmaverschuivingen

Met een focus op gemeenschapsgerichte zorg en democratische psychiatrie presenteert het boek twee paradigmaverschuivingen die nodig zijn om geestelijke gezondheidszorg rechtstreeks in de gemeenschap te brengen.

De eerste verschuiving is het veranderen van percepties, waarbij we van het denken in termen van patiënten overgaan naar het herkennen van de behoefte aan zorg als een kwestie van openbaar belang, weg van een biomedische diagnostische benadering.

De tweede verschuiving is het bieden van ondersteuning voor de gemeenschapsomgeving, de families, vrienden en buren, om de weg te effenen voor gastvrijheid jegens mensen met psychische problemen op een manier die mededogen, empathie en respect voor verschillen bevordert.

Innovatieve modellen en praktijkvoorbeelden

Door middel van klinisch casemateriaal, antropologische en fenomenologische methoden en persoonlijke ervaring in gemeenschapsgerichte zorg, presenteert Peter Dierinck nieuwe modellen voor beschut wonen en innovatieve manieren waarop mensen die worstelen met psychische kwetsbaarheden betaald werk kunnen vinden binnen een gemeenschapssysteem.

Relevantie voor professionelen en hulpverleners

“Gemeenschapsgerichte Geestelijke Gezondheidszorg voor Psychose” is een must-read voor psychiatrische professionals, clinici, maatschappelijk werkers, verzorgers en alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg die zorgen voor psychiatrische patiënten met complexe zorgbehoeften.

Over de auteur

Peter Dierinck werkt sinds 1987 binnen psychiatrische instellingen in België, grotendeels in Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge op een afdeling voor daklozen. Sinds 2018 werkt hij ook voor vzw Psyche aan het Vlaamse project ‘Kwartiermaken’, een methode voor inclusie in de gemeenschap.

Bestel nu jouw exemplaar!

Mis deze kans niet om jouw exemplaar van “Gemeenschapsgerichte Geestelijke Gezondheidszorg voor Psychose” te bemachtigen.

Bestel jouw exemplaar via deze link.

Samen kunnen we bouwen aan een inclusieve gemeenschap en herstel bevorderen voor degenen die het het meest nodig hebben.

  • Deel deze pagina: