Main content

Vraag

Mijn dochter heeft een psychotische episode gehad op 14-jarige leeftijd waarbij er Abilify werd opgestart. Nadien was er geen sprake meer van psychotische klachten. Wel had ze last van stemmingswisselingen. Ze kreeg daarom in de plaats Seroquel toegediend.

Omdat de diepe dalen aanwezig bleven, werd er Fluoxetine aan toegevoegd. Er kwam echter geen verbetering, waardoor er weer Abilify werd ingevoerd. Momenteel neemt ze dus de drie medicaties.

Ze is nu 18 jaar en heeft nog steeds last van depressieve episodes. Mijn man is tegen medicatie en heeft een artikel gelezen over Seroquel waarin dit in een heel negatief daglicht werd gesteld. Hij is ook bang dat alles heel erg op haar hersenen inwerkt en haar leven verkort. Zijn er alternatieven?

Antwoord

Beste,

Seroquel verschilt qua langetermijneffecten niet zo veel van andere antipsychotica. Het is een medicijn waarvan de effecten zeer sterk verschillen van persoon tot persoon. De ene persoon loopt bij wijze van spreken fluitend rond tijdens een behandeling met 1200 mg terwijl andere personen na de inname van 100 mg nog nauwelijks op hun benen kunnen staan. Deze mensen ervaren het medicijn uiteraard als zeer onaangenaam.

Seroquel werkt aan lagere doseringen inderdaad antidepressief en kan dus een goede keuze zijn. Als het echter niet het gehoopte effect heeft, loont het de moeite uit te kijken naar andere medicijnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan krachtigere antidepressiva of aan stemmingsstabilisatoren zoals lamotrigine. Het is natuurlijk niet mogelijk om via mail concreet advies te geven.

Hopelijk klaart haar depressie snel op.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44 jaar
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 27 februari 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: