Main content

Vraag

Beste,

In het geval dat ik mijzelf zou laten opnemen: hoe regel ik dan de betaling van mijn huis?

Antwoord

Beste,

Ik denk dat jij je hier afvraagt hoe je een opname in een ziekenhuis financieel gecombineerd kan krijgen met je lopende financiële verplichtingen, zoals de lopende lening voor bijvoorbeeld je huis. Er zijn inderdaad nogal wat mensen die de stap naar een opname niet durven zetten uit financiële overwegingen: een opname duurt al snel enkele weken en de vrees dat de prijs snel zal oplopen, is vaak erg groot.

Nochtans zou die angst je meestal toch niet mogen weerhouden om te kiezen voor een doelgerichte opname. Er bestaan immers mogelijkheden om in overleg met het ziekenhuis de kosten, die niet door de ziekteverzekering worden gedekt, te spreiden volgens je financiële draagkracht.

Als je via de opname bovendien ook echt kan groeien en evolueren in je herstelproces, worden de risico's op ernstig herval (en dus ook de financiële impact ervan) nadien kleiner. 'Investeren' in een doelgerichte opname brengt dus vaak ook op – in verschillende betekenissen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Wim Simons op 18 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: