Main content

Vraag

Hey Kirsten,

Ik ben in 2000 opgenomen met een psychose en dit heb ik maar 1 keer voor gehad. Ik neem sycrest 15 mg, solian 50 mg en 50 mg nortrilen tegen mijn depressiviteit.

Ik wil die solian laten vallen maar merk na 5 dagen dat ik angstiger ben. Dat is waarschijnlijk een gevolg van de ontwenning. Gaat die angst over na een tijdje want ik wil er echt vanaf? Mijn dokter zegt dat ik het gewoon mag laten vallen.

Antwoord

Beste,

Dank voor je vertrouwen om deze vraag te beantwoorden.

Solian en Sycrest zijn beiden antipsychotische medicatie. Sycrest is in ons land alleen geregistreerd voor manie, maar in de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld een gewoon antipsychoticum. Er is geen reden om aan te nemen dat de mensen daar anders zouden reageren dan hier. Je neemt dus 2 antipsychotica van dezelfde klasse.

In principe bestaat een behandeling voor psychose uit 1 antipsychoticum. Verschillende producten samen geven niet noodzakelijk een beter effect, maar vermeerderen de bijwerkingen wel substantieel. Ik ben het dus eens met je psychiater dat je Solian zou kunnen afbouwen, de dosis is trouwens ook te laag om een echt antipsychotisch effect te hebben.

Als je last hebt van de afbouw, met meer angstklachten, is het zinvol om de dosis langzaam te verminderen. Een tablet Solian van 50 mg is niet deelbaar, maar de apotheker kan wel capsules maken met een lagere dosering, zoals eerst 35 mg voor een maand, dan 20 mg voor een maand, en dan zelfs eventueel 10 mg. Je behandelend arts moet dan gewoon een magistrale bereiding voorschrijven.

Veel succes alvast en hartelijke groeten,

Kirsten Catthoor

Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 17 januari 2018
  • Deel deze pagina: