Main content

Vraag

Beste,

Ik kreeg de diagnose ‘borderline persoonlijkheidsstoornis’. Ik vraag mij af of dit te genezen is of dat ik hiermee moet leren leven?

Met vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

De diagnose 'borderline persoonlijkheidsstoornis' kan op veel verschillende manieren tot uiting komen. De ene persoon kan meer last hebben van bepaalde kenmerken terwijl de andere dan weer last kan hebben van andere kenmerken.

In essentie wordt borderline vaak begrepen als een emotieregulatiestoornis die sterk getriggerd wordt door, en impact heeft op, je relaties met naasten en andere personen met wie je een betekenisvolle emotionele band hebt. Je emoties zijn sterker dan bij de gemiddelde persoon. Ook je reacties die erbij horen zijn vaak sterker en dus lastiger om altijd te beheersen.

Dat is een lastig en erg intens probleem, waarbij gevoelens kunnen opduiken of het allemaal nog wel zin heeft, maar toch moet ik je zeggen dat er hoop mag zijn.

Er bestaan namelijk verschillende gespecialiseerde behandelingen, voornamelijk psychotherapie (medicatie kan soms wel nodig zijn, maar enkel ter ondersteuning). Je kan best bij je huidige behandelaar eens bevragen waar dit in jouw buurt zou kunnen en hoe hij of zij inschat of je daar aan toe bent.

Weet dat dergelijke behandelingen van wat langere duur duur zijn, je persoonlijkheid heeft zich immers ook niet op enkele weken of maanden ontwikkeld.

Het leren omgaan met je valkuilen vraagt tijd en inspanning, maar kan dus zeker lonen. Hoewel het een proces met vallen en opstaan zal zijn, heeft onderzoek aangetoond dat een behandeling zeker zinvol kan zijn. De symptomen zouden doorheen de jaren minder impact hebben op het nastreven van de levensdoelen die voor jou belangrijk zijn.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Wim Simons op 27 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: