Main content

Vraag

Ik heb gedurende 2 maanden Zyprexa 20 mg genomen en gedurende 1 maand Abilify 10 mg. Momenteel heb ik alles afgebouwd, maar ik ben 13 kg bijgekomen op 3 maanden tijd.

Hoe lang kan het duren voor mijn hormonen en metabolisme opnieuw normaliseren?

Momenteel neem ik Nestrolan 50 mg om te kunnen doorslapen. Heeft dit ook een invloed op mijn metabolisme? Zo ja, dan zou ik Zolpidem mogen gebruiken.

Antwoord

Van de verschillende medicijnen die je noemt, is vooral Zyprexa bekend om metabole bijwerkingen. Gewichtstoename komt niet bij iedereen voor, maar wel regelmatig. Als het voorkomt, is het vooral gedurende de eerste 2 maanden heel erg duidelijk en vaak veel. Regelmatig verliezen mensen al terug gewicht als ze daarna overschakelen naar Abilify, maar ik begreep dat dit bij jou niet het geval was.

Wat betreft Nestrolan is daar alleszins weinig evidentie dat dit echt bijdraagt tot metabole problemen. Dit verdient dus zeker de voorkeur tegenover Zolpidem, dat immers andere problemen kan veroorzaken (afhankelijkheid).

Er is verder weinig bekend, en al zeker niet op het niveau van de individuele patiënt, over de snelheid en mate van “normalisatie” van metabole bijeffecten na stoppen van bepaalde medicatie. Dus een betrouwbaar antwoord voor jou als persoon zullen we moeilijk kunnen geven.

Enige regel die je wel mag aannemen, is dat het terug verliezen van gewicht minstens terug zoveel maanden in beslag zou nemen. Dit geldt dan alleen aan dat tempo als je ook intensief gaat bewegen of waar mogelijk je dieet bijstelt - meer dan ervoor. Een gezonde en actievere levensstijl aannemen, is immers altijd helpend. In ieder geval zou je wel mogen aannemen dat zeker een maand na de stop van Zyprexa geen extra gewichtstoename ten gevolge van de medicatie kan bijkomen. Als er dan toch nog sprake is van gewichtstoename, moet je inderdaad je beweging en dieet zeker onder de loep nemen, bijvoorbeeld in samenspraak met je huisarts en/of diëtist.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Wim Simons op 11 maart 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: