Main content

Vraag

Ik heb in totaal 7 psychoses gehad bij een bipolaire stemmingsstoornis. Ervoor heb ik 20 jaar als leerkracht gewerkt. Nu merk ik dat mijn geheugen traag herstelt. Zou het nog mogelijk zijn te gaan werken (eventueel halftijds)?

Antwoord

Beste,

Ik ben altijd geneigd om mensen met psychische kwetsbaarheid die willen gaan werken aan te raden om dit toch te proberen. Je zou voor jezelf kunnen uitmaken wat je denkt dat haalbaar is, zoals je zelf suggereert "eventueel halftijds". Dit betekent dat je een inschatting zou kunnen maken wat je zelf aankan waardoor je zeer gericht kan solliciteren en aan het werk kan gaan.

Mocht je zelf echter met meer twijfels zitten over wat al of niet zou kunnen lukken dan zou het handig zijn dat je open kaart kan spelen met een eventuele werkgever. Dat je dus openlijk kan vertellen over je twijfels maar toch ook vooral over je mogelijkheden en motivatie. Je neemt dan wel een risico dat je zou kunnen afgewezen worden bij een sollicitatie.

Het voordeel is dat je dan bij een werkgever zit die bereid is mee te denken rond het zoeken naar oplossingen. Ik hoop dat je op je zoektocht mensen ontmoet die kansen willen geven om opnieuw aan het werk te kunnen. En onthoud vooral dat jouw motivatie, iets echt willen, altijd een zeer belangrijke factor is bij het overwinnen van mogelijke hindernissen...

Beantwoord door: Peter Dierinck op 23 maart 2018
  • Deel deze pagina: