Main content

Vraag

Ik heb in het verleden tweemaal een psychose gehad, telkens na éénmalig gebruik van cannabis. Ik ben toen ook meteen gestopt met het gebruik van cannabis, maar voel me na al die jaren niet meer hetzelfde.

Ik heb vaak angstaanvallen en voel me ongemakkelijk in een groep mensen. Ook heb ik nooit lang medicatie genomen vanwege gewichtstoename. Komt het doordat ik psychoses heb gehad dat ik me nu zo voel en komt dit ook bij anderen voor?

Antwoord

Veel mensen ervaren na een psychose nog langere tijd klachten. Deze klachten worden ook wel eens restsymptomen genoemd. Het is echter niet zo eenvoudig om vast te stellen waar deze restsymptomen mee te maken hebben.

In de eerste plaats kan het de nasleep van de psychose zelf zijn. Een psychose is vaak een actieve periode waarin je veel energie verbruikt. In de nasleep van een psychose komen klachten van vermoeidheid, leegte, vervreemding... vaak voor. Vaak verbeteren deze in de loop van de tijd.

In de tweede plaats kunnen deze klachten soms uitgelokt of versterkt worden door de voorgeschreven medicatie. Toch is het zelden een goed idee om snel na een psychose te snel medicatie af te bouwen.

Daarnaast kunnen er in de nasleep van een psychose depressief gekleurde klachten (somberheid, piekeren, verminderde plezierbeleving…) ontstaan die veelal te maken hebben met rouw en verlies. Denk bijvoorbeeld aan verbroken relaties, afgebroken opleidingen, familiale conflicten…

Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat niet alle klachten na een psychose te maken hebben met de psychose. Angstklachten en stemmingsklachten komen in het algemeen veel voor en verdienen de nodige aandacht en eventueel behandeling.

Het is dus moeilijk om een specifiek antwoord te geven op je vraag, maar hopelijk biedt dit wat verduidelijking.

Groeten,

Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Kleinen (psychiater) op 15 februari 2019
  • Deel deze pagina: